Masopustní koblihy
Ingredience
Brambory |
200 g |
Cukr krupice |
30 g |
Cukr moučkový |
40 g |
Droždí |
30 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Olej slunečnicový |
0.5 dl |
Rum |
0.05 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci s osolenou vodou uvaříme ve slupce brambory, které scedíme, necháme vychladnout, studené oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Do teplého mléka přidáme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, rozklepneme vejce, přidáme cukr, rum, nastrouhané brambory a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo 30 minut vykynout. Vykynuté těsto přeložíme na moukou posypaný vál, skleničkou vykrojíme kolečka a na vále je necháme ještě chvilku nakynout. Na pánvi rozpálíme olej, do něho vkládáme koblihy a pečeme je z obou stran dorůžova.
- Upečené koblihy obalujeme v moučkovém cukru.