Masopustní koblihy

Ingredience


Brambory 200 g
Cukr krupice 30 g
Cukr moučkový 40 g
Droždí 30 g
Mléko polotučné 3 dl
Mouka polohrubá 500 g
Olej slunečnicový 0.5 dl
Rum 0.05 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci s osolenou vodou uvaříme ve slupce brambory, které scedíme, necháme vychladnout, studené oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Do teplého mléka přidáme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosejeme mouku, rozklepneme vejce, přidáme cukr, rum, nastrouhané brambory a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo 30 minut vykynout. Vykynuté těsto přeložíme na moukou posypaný vál, skleničkou vykrojíme kolečka a na vále je necháme ještě chvilku nakynout. Na pánvi rozpálíme olej, do něho vkládáme koblihy a pečeme je z obou stran dorůžova.
  3. Upečené koblihy obalujeme v moučkovém cukru.