Pohankový nákyp
Ingredience
Cukr moučkový |
50 g |
Jablka |
200 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Pohanka |
300 g |
Švestky |
200 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pohanku zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme, jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo.
- Pekáček vymažeme kouskem másla, vložíme do něj třetinu scezené pohanky, na ni položíme polovinu jablek a švestek, zakryjeme druhou třetinou pohanky, opět položíme vrstvu jablek a švestek a zakryjeme třetí třetinou pohanky. Dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 10 minut, vyndáme pekáček z trouby, v mléce rozmícháme cukr a rozkvedláme vejce, zalijeme celý povrch pohanky, polijeme třemi lžícemi rozpuštěného másla a vrátíme do trouby. Pečeme ještě 45 minut. Nákyp naporcujeme, rozdělíme na talířky a podáváme.