Pohankový nákyp

Ingredience


Cukr moučkový 50 g
Jablka 200 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 200 ml
Pohanka 300 g
Švestky 200 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pohanku zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme, jablka zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo.
  2. Pekáček vymažeme kouskem másla, vložíme do něj třetinu scezené pohanky, na ni položíme polovinu jablek a švestek, zakryjeme druhou třetinou pohanky, opět položíme vrstvu jablek a švestek a zakryjeme třetí třetinou pohanky. Dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 10 minut, vyndáme pekáček z trouby, v mléce rozmícháme cukr a rozkvedláme vejce, zalijeme celý povrch pohanky, polijeme třemi lžícemi rozpuštěného másla a vrátíme do trouby. Pečeme ještě 45 minut. Nákyp naporcujeme, rozdělíme na talířky a podáváme.