Koláč z podzimních plodů

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 85 g
Mouka pšeničná hladká T 650 175 g
Vejce slepičí 1 ks
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Cukr třtinový 4 polévková lžíce
Jablka 4 ks
Ostružiny 1 hrst
Skořice mletá 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Tresť vanilková 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V robotu prošleháme mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidáme vejce a znovu prošleháme. Těsto rozválíme a vyložíme jím máslem vymazanou a hladkou moukou vysypanou koláčovou formu o průměru 20cm. Dno několikrát propíchneme vidličkou a formu necháme 30 minut v chladu.
  2. Potom na těsto položíme kolečko pečicího papíru, zatížíme fazolemi a korpus pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Vyjmeme z trouby, papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut.
  3. Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky. Rozšleháme žloutky s cukrem, smetanou a vanilkovou trestí.
  4. Jablka spolu s omytými ostružinami rozložíme na korpus, zalijeme připraveným krémem, poprášíme skořicí a pocukrujeme.
  5. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě 40-45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě.