Koláč z podzimních plodů
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
85 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
175 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
4 polévková lžíce |
Jablka |
4 ks |
Ostružiny |
1 hrst |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Tresť vanilková |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V robotu prošleháme mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidáme vejce a znovu prošleháme. Těsto rozválíme a vyložíme jím máslem vymazanou a hladkou moukou vysypanou koláčovou formu o průměru 20cm. Dno několikrát propíchneme vidličkou a formu necháme 30 minut v chladu.
- Potom na těsto položíme kolečko pečicího papíru, zatížíme fazolemi a korpus pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Vyjmeme z trouby, papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut.
- Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky. Rozšleháme žloutky s cukrem, smetanou a vanilkovou trestí.
- Jablka spolu s omytými ostružinami rozložíme na korpus, zalijeme připraveným krémem, poprášíme skořicí a pocukrujeme.
- Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě 40-45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě.