Pařížské dortíčky s mandlovým krémem
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
70 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Mouka pšeničná hrubá |
100 g |
Pistácie |
5 g |
Šípky sušené |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
10 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
10 g |
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
200 g |
Mandle |
100 g |
Ořechy lískové pražené |
100 g |
Rum |
1 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
0.125 l |
Citrony |
0.25 ks |
Cukr moučkový |
200 g |
Potravinářská barva |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Máslo umícháme v míse do pěny, přidáme cukr, postupně žloutky, strouhanou citronovou kůru, vanilku a třeme cca 20 minut. Poté vmícháme mouku, hladkou i hrubou a těsto necháme na studeném místě ztuhnout.
- Vyválíme na pomoučeném vále na plát, vykrájíme malé dortíčky a rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech. V mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Hotové dortíčky nacháme vychladnout, spojíme mandlovým krémem, přelijeme růžovou polevou a dozdobíme v cukru zavařenými šípky a sekanými pistáciemi.
- Na krém povaříme cukr ve vodě, do horké směsi vmícháme strouhané ořechy a nastrouhané mandle. Krém necháme vychladnout, přidáme bílky, strouhanou citronovou kůru a rum. Důkladně promícháme.
- Na polevu důkladně promícháme cukr s horkou vodou, citronovou šťávou a 2 kapkami červeného bretonu. Poleva musí být hustá a lesklá.