Pařížské dortíčky s mandlovým krémem

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 70 g
Máslo čerstvé 70 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Mouka pšeničná hrubá 100 g
Pistácie 5 g
Šípky sušené 30 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Máslo čerstvé 10 g
Mouka pšeničná hladká T 650 10 g
Citronová kůra 1 špetka
Cukr krupice 200 g
Mandle 100 g
Ořechy lískové pražené 100 g
Rum 1 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Voda pitná 0.125 l
Citrony 0.25 ks
Cukr moučkový 200 g
Potravinářská barva 0.25 kávová lžička
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo umícháme v míse do pěny, přidáme cukr, postupně žloutky, strouhanou citronovou kůru, vanilku a třeme cca 20 minut. Poté vmícháme mouku, hladkou i hrubou a těsto necháme na studeném místě ztuhnout.
  2. Vyválíme na pomoučeném vále na plát, vykrájíme malé dortíčky a rozložíme na vymazaný a moukou vysypaný plech. V mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Hotové dortíčky nacháme vychladnout, spojíme mandlovým krémem, přelijeme růžovou polevou a dozdobíme v cukru zavařenými šípky a sekanými pistáciemi.
  3. Na krém povaříme cukr ve vodě, do horké směsi vmícháme strouhané ořechy a nastrouhané mandle. Krém necháme vychladnout, přidáme bílky, strouhanou citronovou kůru a rum. Důkladně promícháme.
  4. Na polevu důkladně promícháme cukr s horkou vodou, citronovou šťávou a 2 kapkami červeného bretonu. Poleva musí být hustá a lesklá.