Jahodové řezy s agarem

Ingredience


Citronová kůra 1 špetka
Cukr moučkový 120 g
Jahody zahradní 500 g
Máslo čerstvé 250 g
Mouka pšeničná hladká T 650 350 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilka mletá 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 20 g
Mouka polohrubá 20 g
Agar 15 g
Citrony 0.25 ks
Cukr krupice 150 g
Potravinářská barva 0.25 kávová lžička
Voda pitná 0.25 l
Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 100 g
Mandle 100 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku prosejeme, přidáme cukr, vanilku, strouhanou citronovou kůru, rozsekané máslo, žloutky a vypracujeme těsto. Na chladném místě necháme odpočinout.
  2. Těsto vyválíme na tenký plát, nakrájíme pruhy cca 10x50cm, rozložíme na vymazaný a vysypaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Hotové dozdobíme mandlovým rámečkem a necháme vychladnout.
  3. Poté zlehka potřeme džemem, naplníme jahodami, přelijeme agarem a necháme ztuhnout. Ostrým nožem nakrájíme na řezy a rozložíme na mísu.
  4. Agar: agar namočíme přes noc do vody, poté přidáme cukr, šťávu vymačknaou z citronu a zvolna provaříme. Procedíme utěrkou, obarvíme 3 kapkami bretonu a vlažným agarem řezy přeléváme.
  5. Na rámeček smícháme strouhané mandle a cukrem a v hmoždíři utlučeme. Přidáme cukr svařený ve vodě, vypracujeme těsto, vytvoříme dluhý váleček, kterým ozdobíme těsto. Přilepíme je bílkem.