Jahodové řezy s agarem
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr moučkový |
120 g |
Jahody zahradní |
500 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Vanilka mletá |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka polohrubá |
20 g |
Agar |
15 g |
Citrony |
0.25 ks |
Cukr krupice |
150 g |
Potravinářská barva |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
0.25 l |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
100 g |
Mandle |
100 g |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Mouku prosejeme, přidáme cukr, vanilku, strouhanou citronovou kůru, rozsekané máslo, žloutky a vypracujeme těsto. Na chladném místě necháme odpočinout.
- Těsto vyválíme na tenký plát, nakrájíme pruhy cca 10x50cm, rozložíme na vymazaný a vysypaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Hotové dozdobíme mandlovým rámečkem a necháme vychladnout.
- Poté zlehka potřeme džemem, naplníme jahodami, přelijeme agarem a necháme ztuhnout. Ostrým nožem nakrájíme na řezy a rozložíme na mísu.
- Agar: agar namočíme přes noc do vody, poté přidáme cukr, šťávu vymačknaou z citronu a zvolna provaříme. Procedíme utěrkou, obarvíme 3 kapkami bretonu a vlažným agarem řezy přeléváme.
- Na rámeček smícháme strouhané mandle a cukrem a v hmoždíři utlučeme. Přidáme cukr svařený ve vodě, vypracujeme těsto, vytvoříme dluhý váleček, kterým ozdobíme těsto. Přilepíme je bílkem.