Řízek Ondráš z Valašska

Řízek Ondráš z Valašska - obrázek

Ingredience


Brambory 240 g
Česnek 4 stroužek
Kmín drcený 1 kávová lžička
Majoránka 1.5 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Olej slunečnicový 1 dl
Pepř bílý 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 2.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřová kýta 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným česnekem, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, drceným kmínem, vejcem, majoránkou a hladkou moukou. Těsto dobře promícháme.
  2. Vepřovou kýtu bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 řízky. Maso naklepeme, osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem.
  3. Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a vložíme je do rozpáleného oleje. Teplotu po chvilce snížíme, smažíme pomaleji, aby se mohlo propéct maso v těstíčku. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo. Smažíme je z obou stran do zlatohněda.
  4. Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, aby jsme se zbavili přebytečného tuku.