Řízek Ondráš z Valašska
Ingredience
Brambory |
240 g |
Česnek |
4 stroužek |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
2.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřová kýta |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným česnekem, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, drceným kmínem, vejcem, majoránkou a hladkou moukou. Těsto dobře promícháme.
- Vepřovou kýtu bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 řízky. Maso naklepeme, osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem.
- Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a vložíme je do rozpáleného oleje. Teplotu po chvilce snížíme, smažíme pomaleji, aby se mohlo propéct maso v těstíčku. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo. Smažíme je z obou stran do zlatohněda.
- Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, aby jsme se zbavili přebytečného tuku.