Krémová polévka s chřestem a smetanou

Ingredience


Chřest bílý 500 g
Chřest zelený 4 ks
Cukr kostkový 1 kostka
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 kávová lžička
Pepř bílý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 125 ml
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chřest omyjeme a řádně očistíme. Bílý chřest oloupeme celý a zelený jen ze spodní třetiny výhonků. Slupky a odřezky uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru. Oba druhy chřestu nakrájíme na špalíčky a povaříme ve vývaru z odřezků 8 minut.
  2. V hlubším kastrolu z mouky a másla umícháme nad mírným plamenem světlou jíšku, kterou rozmícháme na kamnech s chřestovým vývarem a uvedeme do varu. Poté odstavíme z ohně a v polévce rozmícháme žloutek. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem, přisypeme chřestové špalíčky, ušlehanou smetanu a vsypeme petrželku.