Krémová polévka s chřestem a smetanou
Ingredience
Chřest bílý |
500 g |
Chřest zelený |
4 ks |
Cukr kostkový |
1 kostka |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
125 ml |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chřest omyjeme a řádně očistíme. Bílý chřest oloupeme celý a zelený jen ze spodní třetiny výhonků. Slupky a odřezky uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru. Oba druhy chřestu nakrájíme na špalíčky a povaříme ve vývaru z odřezků 8 minut.
- V hlubším kastrolu z mouky a másla umícháme nad mírným plamenem světlou jíšku, kterou rozmícháme na kamnech s chřestovým vývarem a uvedeme do varu. Poté odstavíme z ohně a v polévce rozmícháme žloutek. Okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem, přisypeme chřestové špalíčky, ušlehanou smetanu a vsypeme petrželku.