Vepřový bůček nadívaný

Ingredience


Kmín celý 2 g
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 15 g
Muškátový květ 1 g
Pepř černý mletý 1 g
Petržel - nať 10 g
Sůl 10 g
Vejce slepičí 120 g
Vepřový bok 1000 g
Voda pitná 500 ml
Žemle tuková 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřový bůček zbavíme žeberních kostí, opláchneme jej a podélně prořízneme kapsu pro náplň.
  2. Žemli nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Máslo vyšleháme se žloutky, přidáme pepř a květ, jemně sekanou petrželovou nať, navlhčenou žemli, osolíme a vmícháme tuhý sníh z bílků.
  3. Připravený bůček nádivkou naplníme, uzavřeme jehlicí nebo špejlí, maso osolíme a okmínujeme. Vložíme je do pekáče kůží na rozsekané kosti, podlijeme vodou a zvolna doměkka a dozlatova pečeme. Během pečení přeléváme maso šťávou a podléváme vodou.
  4. Před koncem pečení bůček obrátíme, nakrájíme kůži na proužky a dopečeme.
  5. Upečené maso vyjmeme, vysmahneme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou a osmahneme. Zalijeme vodou, rozmícháme a nejméně 20 minut vzniklou šťávu vaříme.
  6. Před koncem varu ji přisolíme, nakonec procedíme a krátce převaříme.