Vepřový bůček nadívaný
Ingredience
Kmín celý |
2 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
15 g |
Muškátový květ |
1 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
10 g |
Sůl |
10 g |
Vejce slepičí |
120 g |
Vepřový bok |
1000 g |
Voda pitná |
500 ml |
Žemle tuková |
150 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřový bůček zbavíme žeberních kostí, opláchneme jej a podélně prořízneme kapsu pro náplň.
- Žemli nakrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Máslo vyšleháme se žloutky, přidáme pepř a květ, jemně sekanou petrželovou nať, navlhčenou žemli, osolíme a vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Připravený bůček nádivkou naplníme, uzavřeme jehlicí nebo špejlí, maso osolíme a okmínujeme. Vložíme je do pekáče kůží na rozsekané kosti, podlijeme vodou a zvolna doměkka a dozlatova pečeme. Během pečení přeléváme maso šťávou a podléváme vodou.
- Před koncem pečení bůček obrátíme, nakrájíme kůži na proužky a dopečeme.
- Upečené maso vyjmeme, vysmahneme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou a osmahneme. Zalijeme vodou, rozmícháme a nejméně 20 minut vzniklou šťávu vaříme.
- Před koncem varu ji přisolíme, nakonec procedíme a krátce převaříme.