Vsetínské řízky z panenky

Ingredience


Anglická slanina 150 g
Bobkový list 1 ks
Česnek 6 stroužek
Cibule 2 ks
Fazole červené 200 g
Hřebíček 3 ks
Majoránka čerstvá 1 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže dlouhozrnná 200 g
Sádlo vepřové škvařené 1 polévková lžíce
Sůl 4 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 8 polévková lžíce
Vepřová panenka 600 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si promyjeme 200 g červené fazole, dáme do hrnce s 0,5 litrem vody. Necháme ji namočenou minimálně 12 hodin.
  2. Druhý den z fazole slijeme vodu, nalijeme 0,5 litru čerstvé vody a uvaříme ji doměkka s lžičkou soli a bobkovým listem. Vaříme pomalu přibližně 75 minut. Pak ji z přebytečné vody popřípadě slijeme.
  3. 200 g rýže dobře promyjeme, scedíme a necháme odkapat. V hrnci si rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a rýži za stálého míchání krátce asi 2–3 minuty osmahneme. Jakmile se z ní odpaří voda, opatrně na ni přilijeme 0,5 litru vařící vody, přidáme 1 celou očištěnou cibuli, lžičku soli, 3 hřebíčky a pod pokličkou při mírné teplotě rýži uvaříme (jen aby probublávala). Vaříme ji 13–15 minut. Poklici během vaření neodkrýváme.
  4. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. 6 stroužků česneku utřeme s lžičkou soli. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme.
  5. Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme plátky masa (přes vlákno) a pěstí je zlehka rozklepeme. Plátky masa potřeme 1/2 utřeného česneku, posypeme bílým pepřem. V pánvi, na rozpáleném slunečnicovém oleji, maso zprudka restujeme z každé strany po jedné minutě. Pak ho vyjmeme z omastku a odložíme do misky.
  6. Do výpeku přidáme pokrájenou cibuli se slaninou a česnek. Promícháme a krátce restujeme dozlatova. Pak přidáme uvařenou rýži, fazoli, dobře vše promícháme a podle chuti osolíme (1 lžička) a opepříme čerstvě pomletým černým pepřem.
  7. Na dno zapékací misky rozetřeme 1 lžíci sádla. Pak dáme 1/2 rýže s fazolí, na ni položíme plátky masa, které zakryjeme zbytkem směsi rýže s fazolí a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 250 °C přibližně 10 minut.
  8. Hotový pokrm rozdělíme na talíře, každou porci posypeme 2 lžícemi nastrouhaného sýra a podáváme.