Hukvaldský vepřový zámotek s houbami

Ingredience


Cibule 300 g
Hořčice plnotučná 0.5 polévková lžíce
Hovězí vývar základní 3 dl
Kmín drcený 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 0.5 polévková lžíce
Slanina vepřová 70 g
Sůl 3 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Vepřová kýta 750 g
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné a omyté žampiony (nebo jiné lesní houby) pokrájíme na plátky. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. V pánvi na rozpuštěném másle podusíme žampiony. Osolíme je (přibližně 1 lžička), posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a když se začínají smažit, zalijeme vajíčkem, promícháme a jakmile se srazí, přimícháme petrželku a odstavíme z plotny.
  3. Omytou vepřovou kýtu osušíme a nakrájíme z ní plátky přes vlákno.
  4. Maso naklepeme, osolíme a opepříme z každé strany a z jedné strany lehce potřeme plnotučnou hořčicí. Na každý plátek položíme tenký plátek slaniny a směs hub. Maso zavineme a stáhneme nití. Pak každý zámotek obalíme v hladké mouce (2 lžíce).
  5. V hrnci si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli dozlatova. Pak na ni dáme zámotky, které i s cibulí osmažíme z každé strany dozlatova. Pak přilijeme 1,5 dl hovězího horkého vývaru, zakryjeme poklicí a maso dusíme 30–40 minut doměkka.
  6. Měkké závitky vyjmeme ze šťávy. Do ní přimícháme 1,5 dl vývaru, ve kterém jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky. Krátce, 3–4 minuty, povaříme a pak vše rozmixujeme dohladka.
  7. Zámotky zbavíme nití, vrátíme je do omáčky, prohřejeme a servírujeme.