Hukvaldský vepřový zámotek s houbami
Ingredience
Cibule |
300 g |
Hořčice plnotučná |
0.5 polévková lžíce |
Hovězí vývar základní |
3 dl |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
0.5 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
70 g |
Sůl |
3 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Vepřová kýta |
750 g |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné a omyté žampiony (nebo jiné lesní houby) pokrájíme na plátky. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
- V pánvi na rozpuštěném másle podusíme žampiony. Osolíme je (přibližně 1 lžička), posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a když se začínají smažit, zalijeme vajíčkem, promícháme a jakmile se srazí, přimícháme petrželku a odstavíme z plotny.
- Omytou vepřovou kýtu osušíme a nakrájíme z ní plátky přes vlákno.
- Maso naklepeme, osolíme a opepříme z každé strany a z jedné strany lehce potřeme plnotučnou hořčicí. Na každý plátek položíme tenký plátek slaniny a směs hub. Maso zavineme a stáhneme nití. Pak každý zámotek obalíme v hladké mouce (2 lžíce).
- V hrnci si rozpálíme olej, na něm zpěníme cibuli dozlatova. Pak na ni dáme zámotky, které i s cibulí osmažíme z každé strany dozlatova. Pak přilijeme 1,5 dl hovězího horkého vývaru, zakryjeme poklicí a maso dusíme 30–40 minut doměkka.
- Měkké závitky vyjmeme ze šťávy. Do ní přimícháme 1,5 dl vývaru, ve kterém jsme rozmíchali 1 lžíci hladké mouky. Krátce, 3–4 minuty, povaříme a pak vše rozmixujeme dohladka.
- Zámotky zbavíme nití, vrátíme je do omáčky, prohřejeme a servírujeme.