Jáhlový prejt s ovarovým kolenem
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
8 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Jáhly - loupané proso |
250 g |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
70 g |
Sůl |
3.5 kávová lžička |
Vepřové koleno |
1 kg |
Voda pitná |
2.7 l |
Zelí kysané |
350 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 135 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Vepřové koleno dobře očistíme, omyjeme, dáme do hrnce s 2 litry vody s očištěnou cibulí, 2 stroužky česneku, celým černým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a solí. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme minimálně 100 minut.
- Mezitím si vařící vodou spaříme jáhly. Dáme je do hrnce s 1,5 lžičkou soli, 7 dl vody a pomalu je vaříme 35 minut. Pak je scedíme a propláchneme pod studenou vodou.
- Očistíme si 2 cibule a drobně je pokrájíme. V pekáči na sádle si cibuli zpěníme dorůžova, přidáme jáhly, promícháme je s 6 stroužky prolisovaného česneku a přimícháme 0,5 lžíce majoránky.
- Ovarové koleno vyjmeme z vývaru, rozporcujeme, vykostíme a maso i s kůží nahrubo posekáme. Pak maso promícháme s jáhlami, dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C přibližně 34–45 minut.
- Jáhlový prejt podáváme s kysaným zelím.