Jáhlový prejt s ovarovým kolenem

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 8 stroužek
Cibule 3 ks
Jáhly - loupané proso 250 g
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Nové koření celé 4 ks
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 70 g
Sůl 3.5 kávová lžička
Vepřové koleno 1 kg
Voda pitná 2.7 l
Zelí kysané 350 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové koleno dobře očistíme, omyjeme, dáme do hrnce s 2 litry vody s očištěnou cibulí, 2 stroužky česneku, celým černým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a solí. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme minimálně 100 minut.
  2. Mezitím si vařící vodou spaříme jáhly. Dáme je do hrnce s 1,5 lžičkou soli, 7 dl vody a pomalu je vaříme 35 minut. Pak je scedíme a propláchneme pod studenou vodou.
  3. Očistíme si 2 cibule a drobně je pokrájíme. V pekáči na sádle si cibuli zpěníme dorůžova, přidáme jáhly, promícháme je s 6 stroužky prolisovaného česneku a přimícháme 0,5 lžíce majoránky.
  4. Ovarové koleno vyjmeme z vývaru, rozporcujeme, vykostíme a maso i s kůží nahrubo posekáme. Pak maso promícháme s jáhlami, dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C přibližně 34–45 minut.
  5. Jáhlový prejt podáváme s kysaným zelím.