Hukvaldská roláda

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Hořčice plnotučná 0.5 polévková lžíce
Houby nakládané 200 g
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný 120 g
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rýže dušená 350 g
Sádlo vepřové škvařené 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Vepřová kýta 400 g
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a rozkrájíme ji tak, aby vznikl velký plát. Naklepeme jej, osolíme, opepříme, potřeme zlehka plnotučnou hořčicí. Po celé ploše masa rozložíme plátky anglické slaniny.
  2. V pánvičce na másle usmažíme polotuhou vaječnou smaženici, ochucenou solí (0.5 lžičky), bílým pepřem a odstavíme ji z plotny. Scedíme konzervovaný zelený hrášek, zamícháme do vajíček a směs dáme na připravený plát. Maso zabalíme do rolády a pevně stáhneme nití, aby se roláda neotevřela.
  3. Do zapékací mísy dáme 4 lžíce oleje, 1 lžíci sádla, položíme na něj roládu a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C přibližně 15-20 minut, maso polijeme výpekem a podlijeme 1.5-2 dl vody. Mísu zakryjeme a pečeme přibližně ještě 40-45 minut. Během doby maso poléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
  4. Upečenou roládu vyjmeme a opatrně z ní odstraníme nitě. Výpek poprášíme moukou, promícháme a krátce povaříme.
  5. Roládu nakrájíme na porce a upravíme na talíře. Jako přílohu podáváme dušenou rýži, kterou polijeme výpekem. Přiložíme nakládané sladkokyselé houby a podáváme.