Beskydský bigus

Ingredience


Brambory 300 g
Cibule 2 ks
Kmín celý 2 kávová lžička
Kmín drcený 1 kávová lžička
Koření zabíjačkové 1.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo vepřové škvařené 50 g
Slanina vepřová 70 g
Sůl 2 kávová lžička
Vepřová krkovička 200 g
Vepřová plec 200 g
Vepřový bok 200 g
Zelí kysané 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřové maso: plecko, bůček a krkovici omyjeme a osušíme. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy, přidáme 1 lžičku soli, pepř, kmín, zabíjačkové koření a promícháme. Uzenou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na plátky asi 7 mm silné, dáme je do druhé mísy, osolíme (0.5 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kroužky.
  2. Do pánve dáme 25 g sádla, rozpálíme, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Pak přimícháme cibuli, zpěníme ji a přidáme maso, které restujeme dozlatova asi 4-7 minut. Maso pak podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a dusíme přibližně 10-15 minut.
  3. Zapékací mísu vymažeme zbytkem sádla. Na dno dáme 1/2 pokrájených brambor. Na ně dáme maso s cibulí i výpekem. Zarovnáme a povrch masa pokryjeme kysaným zelím. Na ně dáme vrstvu brambor. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
  4. Pečeme přibližně 40-50 minut doměkka.