Beskydský bigus
Ingredience
Brambory |
300 g |
Cibule |
2 ks |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Koření zabíjačkové |
1.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo vepřové škvařené |
50 g |
Slanina vepřová |
70 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vepřová krkovička |
200 g |
Vepřová plec |
200 g |
Vepřový bok |
200 g |
Zelí kysané |
250 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřové maso: plecko, bůček a krkovici omyjeme a osušíme. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do mísy, přidáme 1 lžičku soli, pepř, kmín, zabíjačkové koření a promícháme. Uzenou slaninu pokrájíme na malé kostičky. Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na plátky asi 7 mm silné, dáme je do druhé mísy, osolíme (0.5 lžičky) a posypeme drceným kmínem. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kroužky.
- Do pánve dáme 25 g sádla, rozpálíme, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Pak přimícháme cibuli, zpěníme ji a přidáme maso, které restujeme dozlatova asi 4-7 minut. Maso pak podlijeme vodou, zakryjeme poklicí a dusíme přibližně 10-15 minut.
- Zapékací mísu vymažeme zbytkem sádla. Na dno dáme 1/2 pokrájených brambor. Na ně dáme maso s cibulí i výpekem. Zarovnáme a povrch masa pokryjeme kysaným zelím. Na ně dáme vrstvu brambor. Mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
- Pečeme přibližně 40-50 minut doměkka.