Moravský vrabec
Ingredience
Česnek |
20 g |
Cibule |
200 g |
Kmín celý |
2 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Sůl |
25 g |
Vepřová plec |
500 g |
Vepřový bok |
500 g |
Voda pitná |
700 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřový bůček opláchneme a zbavíme žeberních kostí. Vepřovou plec opláchneme a spolu s bůčkem nakrájíme na kousky, vložíme do pekáče, mírně osolíme, okmínujeme, posypeme cibulí nakrájenou na plátky a česnekem rozsekaným na drobno. Podlijeme trochou vody a za občasného přelévání výpekem a podlévání vodou upečeme doměkka a dozlatova. Cibule a česnek se nesmí připálit.
- Upečené maso vyjmeme, vydusíme šťávu-výpek na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, rozředíme vodou a rozmícháme. Vzniklou šťávu nejméně 20 minut vaříme.
- Ke konci varu ji přisolíme, nakonec procedíme a krátce převaříme.