Valašské knedlíky se slaninou

Ingredience


Cibule 1 ks
Majoránka 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 2 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rohlíky bílé 4 ks
Slanina vepřová 150 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Uzené maso vařené 120 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 3 l
Zelí kysané 300 g
Husí sádlo 4 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Rohlíky nakrájíme na kostky a slaninu na malé kostičky. Uzené maso nebo uzený bůček pokrájíme na kostky.
  2. Ve větší pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní cibuli, promícháme a když se zpění, přidáme k ní pokrájené rohlíky. Vše promícháme, osmažíme dozlatova, ale nesmí se nic připálit. Směs dáme do mísy.
  3. Do většího hrnce dáme vařit vodu se solí (0.5 lžíce).
  4. V misce vyšleháme mléko s vejci, solí, pepřem a majoránkou. Když směs z rohlíku vychladne, zalijeme ji připraveným mlékem, přidáme uzené maso a mouku, těsto dobře promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Pak pomocí rukou utvoříme kulaté knedlíky a házíme je opatrně do vařící vody. Promícháme a při mírnější teplotě vaříme 12-15 minut.
  5. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, dáme na talíře, propíchneme vidličkou, polijeme každou porci lžičkou rozpuštěného husího sádla a podáváme s kysaným zelím.