Valašské knedlíky se slaninou
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rohlíky bílé |
4 ks |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Uzené maso vařené |
120 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
3 l |
Zelí kysané |
300 g |
Husí sádlo |
4 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Rohlíky nakrájíme na kostky a slaninu na malé kostičky. Uzené maso nebo uzený bůček pokrájíme na kostky.
- Ve větší pánvi rozpustíme slaninu, přidáme k ní cibuli, promícháme a když se zpění, přidáme k ní pokrájené rohlíky. Vše promícháme, osmažíme dozlatova, ale nesmí se nic připálit. Směs dáme do mísy.
- Do většího hrnce dáme vařit vodu se solí (0.5 lžíce).
- V misce vyšleháme mléko s vejci, solí, pepřem a majoránkou. Když směs z rohlíku vychladne, zalijeme ji připraveným mlékem, přidáme uzené maso a mouku, těsto dobře promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout. Pak pomocí rukou utvoříme kulaté knedlíky a házíme je opatrně do vařící vody. Promícháme a při mírnější teplotě vaříme 12-15 minut.
- Uvařené knedlíky vyjmeme z vody, dáme na talíře, propíchneme vidličkou, polijeme každou porci lžičkou rozpuštěného husího sádla a podáváme s kysaným zelím.