Selské brambory s klobásou
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cibule |
1 ks |
Husí sádlo |
2 polévková lžíce |
Klobása uzená |
250 g |
Okurky nakládané |
200 g |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Špek |
250 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté brambory uvaříme ve slupce v 1 litru vody. Vaříme je přibližně 25 minut. Brambory slijeme, vychladlé oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme do mísy, osolíme je (1 lžička) a promícháme. Klobásu též pokrájíme na kolečka.
- V misce vyšleháme vejce se smetanou a 0.5 lžičkou soli a pepřem. Špek nakrájíme na nudličky. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Očištěnou cibuli pokrájíme na tenké kroužky.
- V pánvi na lžíci sádla rozpustíme špek. Přidáme cibuli, promícháme, podusíme a přidáme kolečka klobásy. Vše osmažíme dozlatova. Zapékací mísu vytřeme 1 lžící sádla, na dno položíme 1/2 nakrájených brambor, na ně navrstvíme klobásovou směs a na ni položíme zbývající brambory.
- Vše zalijeme rozšlehanými vejci a mísu dáme do předehřáté trouby. Brambory pečeme přibližně 25-35 minut dozlatova.
- Rozdělíme je na porce a posypeme pažitkou. Podáváme s nakládanými okurkami.