Beskydský hrnec

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 500 g
Česnek 2 stroužek
Chléb konzumní 400 g
Cibule 1 ks
Čočka velkozrnná 100 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Vegeta 1 kávová lžička
Vepřová uzená žebra 500 g
Voda pitná 1.5 l
Smetana zakysaná 14% 0.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Očištěný pórek pokrájíme na kolečka. Čočku přebereme a promyjeme v sítu. Očistíme cibuli s česnekem. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. Uzená žebírka omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou (1,5 litru) a vaříme je doměkka přibližně 60 minut s celou cibulí, bobkovým listem, solí, Vegetou a česnekem. Uvařená žebírka vyjmeme z vývaru spolu s cibulí i bobkovým listem. Z žebírek obereme všechno maso i tučné části a odložíme je do misky.
  3. Z hrnce odebereme vývar a necháme jen 3/4 litru, do kterého dáme vařit čočku. Brambory přidáme až za 10 minut spolu s lžičkou Vegety. Vkládáme vše postupně, abychom dosáhli toho, že se nic nerozvaří. Celkově čočku s brambory vaříme 20-25 minut.
  4. Přibližně 8 minut před dovařením přidáme do polévky pórek. Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme pepřem a solí.
  5. Maso rozdělíme do talířů a zalijeme ho horkou polévkou. Každou porci posypeme petrželkou a podáváme s chlebem.