Beskydský hrnec
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
500 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chléb konzumní |
400 g |
Cibule |
1 ks |
Čočka velkozrnná |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vegeta |
1 kávová lžička |
Vepřová uzená žebra |
500 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Smetana zakysaná 14% |
0.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Očištěný pórek pokrájíme na kolečka. Čočku přebereme a promyjeme v sítu. Očistíme cibuli s česnekem. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
- Uzená žebírka omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou (1,5 litru) a vaříme je doměkka přibližně 60 minut s celou cibulí, bobkovým listem, solí, Vegetou a česnekem. Uvařená žebírka vyjmeme z vývaru spolu s cibulí i bobkovým listem. Z žebírek obereme všechno maso i tučné části a odložíme je do misky.
- Z hrnce odebereme vývar a necháme jen 3/4 litru, do kterého dáme vařit čočku. Brambory přidáme až za 10 minut spolu s lžičkou Vegety. Vkládáme vše postupně, abychom dosáhli toho, že se nic nerozvaří. Celkově čočku s brambory vaříme 20-25 minut.
- Přibližně 8 minut před dovařením přidáme do polévky pórek. Nakonec přimícháme zakysanou smetanu a dochutíme pepřem a solí.
- Maso rozdělíme do talířů a zalijeme ho horkou polévkou. Každou porci posypeme petrželkou a podáváme s chlebem.