Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem
Ingredience
Chřest zelený |
1 kg |
Cukr krupice |
10 g |
Losos uzený |
200 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Muškátový oříšek |
1 kávová lžička |
Olej stolní |
3 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
Cukr krupice |
1 špetka |
Pepř bílý |
1 špetka |
Pomeranče |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce.
- Nejprve uvaříme dřevnaté konce výhonků chřestu v osolené vroucí vodě se lžičkou másla a lžičkou cukru. Vařené zbytky z chřestu vyndáme a ve vzniklém vývaru uvaříme očištěný, na kousky nakrájený chřest, který necháme po uvaření okapat. Než se chřest uvaří, připravíme si těsto na palačinky, a to tak, že v rendlíku rozpustíme máslo, které necháme mírně vychladnout. Rozšlehané žloutky rozmícháme v mléce a vmícháme je do mouky, nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo a ochutíme ho špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně sekanou pažitkou. Hotové těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout. Na hotové palačinky rozdělíme plátky lososa, svineme je, a uchováváme je v teple do podávání. Před podáváním palačinky nakrájíme na špalíčky.
- Podáváme tak, že na prohřáté talíře naanžujeme chřest, přelijeme ho horkou omáčkou a okolo přelitého chřestu urovnáme teplé špalíčky palačinek s lososem. Podáváme horké.
- Pomerančový přeliv připravíme tak, že pomeranč důkladně omyjeme, speciální škrabkou ho oškrábeme. Část nastrouhané kůry odložíme na konečnou ozdobu. Zbývající nastrouhanou kůru dáme do misky, přilijeme k ní vylisovanou šťávu z pomeranče, smetanu, žloutky a víno a vše vymícháme dohladka. Směs ochutíme solí a pepřem, cukrem a mícháme nad plamenem ve vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne.