Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem

Ingredience


Chřest zelený 1 kg
Cukr krupice 10 g
Losos uzený 200 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Muškátový oříšek 1 kávová lžička
Olej stolní 3 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1.5 l
Cukr krupice 1 špetka
Pepř bílý 1 špetka
Pomeranče 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce.
  2. Nejprve uvaříme dřevnaté konce výhonků chřestu v osolené vroucí vodě se lžičkou másla a lžičkou cukru. Vařené zbytky z chřestu vyndáme a ve vzniklém vývaru uvaříme očištěný, na kousky nakrájený chřest, který necháme po uvaření okapat. Než se chřest uvaří, připravíme si těsto na palačinky, a to tak, že v rendlíku rozpustíme máslo, které necháme mírně vychladnout. Rozšlehané žloutky rozmícháme v mléce a vmícháme je do mouky, nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo a ochutíme ho špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně sekanou pažitkou. Hotové těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout. Na hotové palačinky rozdělíme plátky lososa, svineme je, a uchováváme je v teple do podávání. Před podáváním palačinky nakrájíme na špalíčky.
  3. Podáváme tak, že na prohřáté talíře naanžujeme chřest, přelijeme ho horkou omáčkou a okolo přelitého chřestu urovnáme teplé špalíčky palačinek s lososem. Podáváme horké.
  4. Pomerančový přeliv připravíme tak, že pomeranč důkladně omyjeme, speciální škrabkou ho oškrábeme. Část nastrouhané kůry odložíme na konečnou ozdobu. Zbývající nastrouhanou kůru dáme do misky, přilijeme k ní vylisovanou šťávu z pomeranče, smetanu, žloutky a víno a vše vymícháme dohladka. Směs ochutíme solí a pepřem, cukrem a mícháme nad plamenem ve vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne.