Chřestový salát s lososem na křenu
Ingredience
Chřest bílý |
300 g |
Chřest zelený |
300 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Kaviár |
4 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
1 kávová lžička |
Křen smetanový |
4 polévková lžíce |
Losos uzený |
200 g |
Ocet Sherry |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Salát hlávkový |
1 ks |
Šťáva citrónová |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Výhonky bílého chřestu oloupeme celé a u zeleného chřestu oloupeme výhonky jen ze spodní třetiny. Bílý
- chřest dáme vařit do vroucí, osolené vody se lžičkou cukru a lžičkou másla. Zelený chřest přidáme do varu na posledních 5 minut. Vařený chřest zprudka ochladíme propláchnutím ve studené vodě a necháme okapat a nakrájíme ho na špalíky. Kousky chřestu dáme do misky a polijeme je olivovým olejem, ve kterém jsme rozmíchali ocet a špetku soli. Hlávkový salát důkladně opereme, natrháme ho na kousky do servírovací mísy a pokapeme ho citrónovou šťávou, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce oleje a špetku soli. Na salát s citrónovým přelivem urovnáme závitky uzeného lososa (závitky utvoříme tak, že svineme vždy 3 plátky lososa do sebe). Závitky
- lososa ozdobíme křenovou smetanou, kaviárem a kousíčky kopru.