Beskydský zeleninový kotlík s houbami
Ingredience
Brambory |
250 g |
Bujón zlatý zeleninový |
20 g |
Celer bulvový |
100 g |
Hrášek mražený |
4 polévková lžíce |
Kedlubna |
1 ks |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Špekáčky |
4 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Cibule |
1 ks |
Houby čerstvé |
200 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer a kedlubnu nakrájíme na kostičky. Očištěné čerstvé lesní houby omyjeme, pokrájíme na plátky,
- Ze špekáčků sloupneme střívka a nakrájíme na kostičky. Očištěné cibule drobně rozkrájíme.
- V hrnci rozpálíme olej s máslem, na kterém zpěníme cibuli, pak přidáme houby, promícháme, posypeme kmínem, pepřem, polohrubou moukou a chvilku smažíme mírně do zlatova.
- Za stálého míchání přilijeme opatrně vodu, doložíme zeleninu se špekáčky, zeleninový bujón v kostce, omytou snítku libečku (1 lžíce) a polévku přivedeme k varu. Pomalu vaříme přibližně 10 minut a přidáme mražený zelený hrášek. Polévku vaříme ještě 10 minut, dochutíme 0,5 - 1 lžičkou soli, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.