Beskydský zeleninový kotlík s houbami

Ingredience


Brambory 250 g
Bujón zlatý zeleninový 20 g
Celer bulvový 100 g
Hrášek mražený 4 polévková lžíce
Kedlubna 1 ks
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Libeček 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Špekáčky 4 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Cibule 1 ks
Houby čerstvé 200 g
Mrkev kořen 1 ks
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané a omyté brambory, mrkev, celer a kedlubnu nakrájíme na kostičky. Očištěné čerstvé lesní houby omyjeme, pokrájíme na plátky,
  2. Ze špekáčků sloupneme střívka a nakrájíme na kostičky. Očištěné cibule drobně rozkrájíme.
  3. V hrnci rozpálíme olej s máslem, na kterém zpěníme cibuli, pak přidáme houby, promícháme, posypeme kmínem, pepřem, polohrubou moukou a chvilku smažíme mírně do zlatova.
  4. Za stálého míchání přilijeme opatrně vodu, doložíme zeleninu se špekáčky, zeleninový bujón v kostce, omytou snítku libečku (1 lžíce) a polévku přivedeme k varu. Pomalu vaříme přibližně 10 minut a přidáme mražený zelený hrášek. Polévku vaříme ještě 10 minut, dochutíme 0,5 - 1 lžičkou soli, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželku a podáváme.