Zapékaný cukeťák

Ingredience


Cibule 2 ks
Cuketa 800 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 1 ks
Máslo čerstvé 3.5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 150 g
Pepř bílý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Slanina vepřová 100 g
Špekáčky 4 ks
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 200 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velkou cuketu omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme zrníček. Nastrouháme ji do větší mísy nahrubo. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Špekáčky sloupneme ze střívek a nakrájíme na drobné kostičky. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky. Tvrdý sýr nastrouháme. Vajíčka rozklepneme, žloutky oddělíme a bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nať petrželky omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. V pánvi si vysmažíme dozlatova slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce másla a cibuli. Zpěníme ji, přimícháme špekáčky a krátce vše osmažíme.
  3. Do mísy k cuketám přidáme žloutky, prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, pepř, drcený kmín, vychladlou směs cibule se špekáčky a sýr. Promícháme, dochutíme solí (1-1,5 lžičky) a zlehka zapracujeme petrželku a sníh.
  4. Nákyp dáme do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem (1,5 lžíce) a vysypali strouhankou (2 lžíce). Vložíme ho do předehřáté trouby a upečeme ho dozlatova. Pečeme 30-35 minut při 180°C.