Zapékaný cukeťák
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Cuketa |
800 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 ks |
Máslo čerstvé |
3.5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
150 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
100 g |
Špekáčky |
4 ks |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
200 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Velkou cuketu omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme zrníček. Nastrouháme ji do větší mísy nahrubo. Cibule očistíme a drobně pokrájíme. Špekáčky sloupneme ze střívek a nakrájíme na drobné kostičky. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky. Tvrdý sýr nastrouháme. Vajíčka rozklepneme, žloutky oddělíme a bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nať petrželky omyjeme a drobně pokrájíme.
- V pánvi si vysmažíme dozlatova slaninu, pak k ní přidáme 2 lžíce másla a cibuli. Zpěníme ji, přimícháme špekáčky a krátce vše osmažíme.
- Do mísy k cuketám přidáme žloutky, prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, pepř, drcený kmín, vychladlou směs cibule se špekáčky a sýr. Promícháme, dochutíme solí (1-1,5 lžičky) a zlehka zapracujeme petrželku a sníh.
- Nákyp dáme do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem (1,5 lžíce) a vysypali strouhankou (2 lžíce). Vložíme ho do předehřáté trouby a upečeme ho dozlatova. Pečeme 30-35 minut při 180°C.