Bačovské plněné brambory
Ingredience
Brambory |
8 ks |
Kmín drcený |
0.5 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Paprika mletá pálivá |
2 špetka |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Salám uherský |
150 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.3 dl |
Sýr Brynza |
150 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Libeček a kopr omyjeme, nadrobno pokrájíme. Uherský salám pokrájíme na velmi malé kostičky, slaninu na proužky.
- 8 kusů velkých brambor omyjeme, vložíme do vody (přibližne 2 litrů) a uvaříme je ve slupce téměř do měkka. Vychladlé brambory oloupeme, podélně je rozpůlíme a dužinu vydlabeme tak, aby nám zůstala "skořápka".
- Dužinu z brambor vložíme do misky, přidáme Brynzu, vajíčko, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, lžíci libečku, 0,5 lžíce kopru, smetanu, vše vyšleháme na konzistenci krému. Nakonec přimícháme pokrájený salám.
- V pánvi rozpálíme olej s máslem, vydlabané brambory opatrně opečeme ze všech stran do zlatova.
- Opečené brambory naplníme krémem, brambory naskládáme do vymaštěného pekáčku (s 1 lžící oleje) a na každý naplněný brambor položíme plátek slaniny. Necháme je v předem vyhřáté troubě zapéct při teplotě 220°C přibližně 6 - 10 minut a následně podáváme.