Bačovské plněné brambory

Bačovské plněné brambory - obrázek

Ingredience


Brambory 8 ks
Kmín drcený 0.5 polévková lžíce
Kopr čerstvý 0.5 polévková lžíce
Libeček 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 3 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 2 špetka
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Salám uherský 150 g
Slanina vepřová 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 0.3 dl
Sýr Brynza 150 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Libeček a kopr omyjeme, nadrobno pokrájíme. Uherský salám pokrájíme na velmi malé kostičky, slaninu na proužky.
  2. 8 kusů velkých brambor omyjeme, vložíme do vody (přibližne 2 litrů) a uvaříme je ve slupce téměř do měkka. Vychladlé brambory oloupeme, podélně je rozpůlíme a dužinu vydlabeme tak, aby nám zůstala "skořápka".
  3. Dužinu z brambor vložíme do misky, přidáme Brynzu, vajíčko, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, lžíci libečku, 0,5 lžíce kopru, smetanu, vše vyšleháme na konzistenci krému. Nakonec přimícháme pokrájený salám.
  4. V pánvi rozpálíme olej s máslem, vydlabané brambory opatrně opečeme ze všech stran do zlatova.
  5. Opečené brambory naplníme krémem, brambory naskládáme do vymaštěného pekáčku (s 1 lžící oleje) a na každý naplněný brambor položíme plátek slaniny. Necháme je v předem vyhřáté troubě zapéct při teplotě 220°C přibližně 6 - 10 minut a následně podáváme.