Zeleninový salát se šťovíkovou omáčkou

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chřest bílý 1 kg
Chřest zelený 1 kg
Cukr krupice 3 kávová lžička
Máslo tradiční 1 kávová lžička
Pepř bílý 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Tymián sušený 1 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
Bobkový list 1 ks
Koriandr mletý 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 kávová lžička
Pomerančová šťáva 100 ml
Šalotka 2 ks
Šťáva citrónová 3 kávová lžička
Šťovík 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Voda pitná 40 ml
Vývar zeleninový 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šťovíková omáčka: Šťovík rozmixujeme se lžící vývaru na kaši a ochutíme solí a pepřem. Zbytek vývaru promícháme s pomerančovou šťávou, nasekanou šalotkou, koriandrem, bobkovým listem a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Vychladlou tekutinu přepasírujeme do mísy s rozšlehanými žloutky, a tu potom dáme do vodní lázně. Mícháme do zhoustnutí omáčky v míse.
  2. Bílý i zelený chřest oloupeme, nakrájíme ho na špalíčky a uvaříme v osolené vodě se 2 lžičkami cukru. Uvařený chřest necháme okapat na sítku a potom ho zlehka orestujeme v olivovém oleji společně s tymiánem, utřeným česnekem, solí, pepřem a lžičkou cukru do zlatohněda. Troubu předehřejme na 180°C. Orestovaný chřest narovnáme do máslem vymazaného pekáče a pečeme asi 10 minut. Pečený chřest podáváme teplý, politý šťovíkovou omáčkou.
  3. Omáčkou poléváme pečený chřest těsně před podáváním, protože rychle ztrácí barvu.