Zeleninový salát se šťovíkovou omáčkou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Chřest bílý |
1 kg |
Chřest zelený |
1 kg |
Cukr krupice |
3 kávová lžička |
Máslo tradiční |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
Bobkový list |
1 ks |
Koriandr mletý |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Pomerančová šťáva |
100 ml |
Šalotka |
2 ks |
Šťáva citrónová |
3 kávová lžička |
Šťovík |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
40 ml |
Vývar zeleninový |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Šťovíková omáčka: Šťovík rozmixujeme se lžící vývaru na kaši a ochutíme solí a pepřem. Zbytek vývaru promícháme s pomerančovou šťávou, nasekanou šalotkou, koriandrem, bobkovým listem a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Vychladlou tekutinu přepasírujeme do mísy s rozšlehanými žloutky, a tu potom dáme do vodní lázně. Mícháme do zhoustnutí omáčky v míse.
- Bílý i zelený chřest oloupeme, nakrájíme ho na špalíčky a uvaříme v osolené vodě se 2 lžičkami cukru. Uvařený chřest necháme okapat na sítku a potom ho zlehka orestujeme v olivovém oleji společně s tymiánem, utřeným česnekem, solí, pepřem a lžičkou cukru do zlatohněda. Troubu předehřejme na 180°C. Orestovaný chřest narovnáme do máslem vymazaného pekáče a pečeme asi 10 minut. Pečený chřest podáváme teplý, politý šťovíkovou omáčkou.
- Omáčkou poléváme pečený chřest těsně před podáváním, protože rychle ztrácí barvu.