Omáčka smetanová sýrová
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
1.5 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Do rendlíku dáme větší část másla, rozehřejeme je a přisypeme polohrubou mouku. Krátce mouku zasmahneme.
- Poté po částech a za stálého míchání budeme přilévat do jíšky čerstvou nebo kysanou smetanu. Smetanu s jíškou musíme opravdu dobře rozmíchat, aby se nedělaly hrudky.
- Sýr nastrouháme a vmícháme do omáčky. Dle chuti přisolíme. Pro tyto účely ovšem nepoužíváme goudu ani eidam, neboť ty se po zahřátí táhnou.
- Sýrovou omáčku používáme na polití vařených vajec, vařenou zeleninu, pudinky, nákypy a můžeme ji použít i na zapékání zeleniny a vajec.