Omáčka smetanová sýrová

Omáčka smetanová sýrová - obrázek

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka polohrubá 1.5 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 200 g
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do rendlíku dáme větší část másla, rozehřejeme je a přisypeme polohrubou mouku. Krátce mouku zasmahneme.
  2. Poté po částech a za stálého míchání budeme přilévat do jíšky čerstvou nebo kysanou smetanu. Smetanu s jíškou musíme opravdu dobře rozmíchat, aby se nedělaly hrudky.
  3. Sýr nastrouháme a vmícháme do omáčky. Dle chuti přisolíme. Pro tyto účely ovšem nepoužíváme goudu ani eidam, neboť ty se po zahřátí táhnou.
  4. Sýrovou omáčku používáme na polití vařených vajec, vařenou zeleninu, pudinky, nákypy a můžeme ji použít i na zapékání zeleniny a vajec.