Hovězí na způsob zvěřiny

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 80 g
Cibule 2 ks
Cukr krupice 1.5 kávová lžička
Džem brusinkový 4 polévková lžíce
Hovězí kýta 500 g
Jalovec 4 ks
Mrkev kořen 80 g
Nové koření celé 4 ks
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 50 g
Tymián sušený 1 kávová lžička
Voda pitná 4 dl
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí maso z kýty omyjeme, osušíme, potřeme olivovým olejem, posypeme rozdrceným jalovcem, tymiánem, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, obložíme pokrájenou cibulí a odložíme do chladničky na 2 dny. Během té doby maso obracíme.
  2. Než budeme maso připravovat, očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a nakrájíme ji na malé kostičky. Očištěnou cibuli drobně nakrájíme.
  3. V pekáči rozpálíme olej, dáme na něj cibuli se zeleninou, celý pepř, nové koření, zázvor, bobkový list, promícháme a vše krátce osmažíme. Na zeleninu položíme špalíček naloženého masa, podlijeme vodou s octem a zakryjeme poklicí. Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby, maso pečeme přibližně 60 minut. Během pečení poléváme výpekem. Měkké maso vyjmeme. Šťávu dochutíme cukrem, pak ji přecedíme.
  4. Pokrájené maso dáme na talíře, polijeme výpekem, na každou porci dáme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.