Hovězí na způsob zvěřiny
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
80 g |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
1.5 kávová lžička |
Džem brusinkový |
4 polévková lžíce |
Hovězí kýta |
500 g |
Jalovec |
4 ks |
Mrkev kořen |
80 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
50 g |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
4 dl |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hovězí maso z kýty omyjeme, osušíme, potřeme olivovým olejem, posypeme rozdrceným jalovcem, tymiánem, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, obložíme pokrájenou cibulí a odložíme do chladničky na 2 dny. Během té doby maso obracíme.
- Než budeme maso připravovat, očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a nakrájíme ji na malé kostičky. Očištěnou cibuli drobně nakrájíme.
- V pekáči rozpálíme olej, dáme na něj cibuli se zeleninou, celý pepř, nové koření, zázvor, bobkový list, promícháme a vše krátce osmažíme. Na zeleninu položíme špalíček naloženého masa, podlijeme vodou s octem a zakryjeme poklicí. Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby, maso pečeme přibližně 60 minut. Během pečení poléváme výpekem. Měkké maso vyjmeme. Šťávu dochutíme cukrem, pak ji přecedíme.
- Pokrájené maso dáme na talíře, polijeme výpekem, na každou porci dáme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.