Hovězí jazyk se sardelovou omáčkou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí jazyk |
1 ks |
Kapary |
1.5 polévková lžíce |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
3 ks |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Okurky nakládané |
120 g |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
3 ks |
Sardelové řezy |
2 ks |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dobře omytý jazyk dáme do 1 litru vody, osolíme a vaříme doměkka přibližně 60 minut. Do vody dáme bobkový list, nové koření, celý pepř a jednu očištěnou cibuli a snítku (1 lžíci) omytého libečku.
- Uvařený jazyk promyjeme pod studenou vodou a hned sloupneme a nakrájíme na plátky.
- Očištěné šalotky drobně pokrájíme. Sardelky vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Omytou petrželku kudrnku drobně posekáme.
- V hrnci si rozpálíme máslo a šalotku osmažíme dozlatova. Přidáme k ní sardelky, kapary, 2.5 dl scezeného vývaru z jazyka, 2 lžíce octa a pod pokličkou dusíme přibližně 7 minut. Pak omáčku osolíme podle chuti (0.5 lžičky), přidáme pepř, dáme do ní nakrájené plátky jazyka a dusíme pod pokličkou 10 minut. Plátky masa potom vyjmeme, omáčku propasírujeme a zamícháme do ní petrželku a na kostičky pokrájenou sladkokyselou okurku.
- Jazyk dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.