Hovězí jazyk se sardelovou omáčkou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Hovězí jazyk 1 ks
Kapary 1.5 polévková lžíce
Libeček 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Nové koření celé 3 ks
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Okurky nakládané 120 g
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Šalotka 3 ks
Sardelové řezy 2 ks
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře omytý jazyk dáme do 1 litru vody, osolíme a vaříme doměkka přibližně 60 minut. Do vody dáme bobkový list, nové koření, celý pepř a jednu očištěnou cibuli a snítku (1 lžíci) omytého libečku.
  2. Uvařený jazyk promyjeme pod studenou vodou a hned sloupneme a nakrájíme na plátky.
  3. Očištěné šalotky drobně pokrájíme. Sardelky vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Omytou petrželku kudrnku drobně posekáme.
  4. V hrnci si rozpálíme máslo a šalotku osmažíme dozlatova. Přidáme k ní sardelky, kapary, 2.5 dl scezeného vývaru z jazyka, 2 lžíce octa a pod pokličkou dusíme přibližně 7 minut. Pak omáčku osolíme podle chuti (0.5 lžičky), přidáme pepř, dáme do ní nakrájené plátky jazyka a dusíme pod pokličkou 10 minut. Plátky masa potom vyjmeme, omáčku propasírujeme a zamícháme do ní petrželku a na kostičky pokrájenou sladkokyselou okurku.
  5. Jazyk dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.