Valašská hovězí kližka

Ingredience


Celer bulvový 50 g
Chilli koření mleté 2 špetka
Cibule 2 ks
Hovězí kližka 900 g
Majoránka 1 kávová lžička
Masový vývar 2.5 dl
Mrkev kořen 100 g
Olej slunečnicový 5 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel kořen 50 g
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Pórek 100 g
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 2 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou a osušenou hovězí kližku nakrájíme na plátky.
  2. V misce promícháme čerstvě roztlučený pepř 4 barev s čerstvým tymiánem, rozmarýnem, majoránkou, mletým chilli, solí a plátky masa směsí potřeme. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno.
  3. V hlubší pánvi rozpálíme olej a plátky masa z každé strany krátce restujeme, přibližně po 1 minutě. Přidáme cibuli, promícháme a krátce asi minutu společně restujeme. Pak opatrně přilijeme masový vývar a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně 80 minut.
  4. Mezitím očistíme, omyjeme a na kostičky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel. Omytý pórek nakrájíme na tenké proužky. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
  5. Přibližně 25-30 minut před dovařením doložíme kromě petrželky všechnu zeleninu. Před dovařením přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, přimícháme smetanu s petrželkou.
  6. Maso rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou se zeleninou a podáváme.