Valašská hovězí kližka
Ingredience
Celer bulvový |
50 g |
Chilli koření mleté |
2 špetka |
Cibule |
2 ks |
Hovězí kližka |
900 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Masový vývar |
2.5 dl |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej slunečnicový |
5 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel kořen |
50 g |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Pórek |
100 g |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytou a osušenou hovězí kližku nakrájíme na plátky.
- V misce promícháme čerstvě roztlučený pepř 4 barev s čerstvým tymiánem, rozmarýnem, majoránkou, mletým chilli, solí a plátky masa směsí potřeme. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno.
- V hlubší pánvi rozpálíme olej a plátky masa z každé strany krátce restujeme, přibližně po 1 minutě. Přidáme cibuli, promícháme a krátce asi minutu společně restujeme. Pak opatrně přilijeme masový vývar a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně 80 minut.
- Mezitím očistíme, omyjeme a na kostičky pokrájíme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel. Omytý pórek nakrájíme na tenké proužky. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- Přibližně 25-30 minut před dovařením doložíme kromě petrželky všechnu zeleninu. Před dovařením přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, přimícháme smetanu s petrželkou.
- Maso rozdělíme na porce, přelijeme omáčkou se zeleninou a podáváme.