Hovězí oháňka s čočkou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 80 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 2 ks
Čočka velkozrnná 500 g
Hovězí oháňka 600 g
Hovězí vývar základní 2.5 dl
Kmín celý 1 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Mrkev kořen 150 g
Okurky nakládané 200 g
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sádlo škvařené 2.5 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Vegeta 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přebranou a promytou čočku namočíme na několik hodin do 1 l vody. Pak ji uvaříme doměkka s 1 lžičkou majoránky a bobkovým listem. Uvařenou čočku scedíme a dáme ji do zapékací mísy. Přimícháme prolisovaný česnek, 1 lžičku soli, 1 lžíci rozpuštěného sádla a dobře promícháme.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Očistíme a omyjeme mrkev s celerem. Omytou a osušenou hovězí oháňku posekáme na menší kusy. Maso osolíme (1 lžička) a posypeme pepřem.
  3. V hrnci si rozpálíme olej a cibuli osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou mrkev, celer, maso, podlijeme hovězím vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka, přibližně 70-90 minut.
  4. Maso vyjmeme, šťávu necháme vydusit, poprášíme ji hladkou moukou, dochutíme Vegetou a šťávu propasírujeme na uvařenou čočku a promícháme.
  5. Maso potřeme 1.5 lžící sádla, posypeme kmínem a položíme do pekáčku. Dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-30 minut při 250°C.
  6. Na talíře rozdělíme ohřátou čočku, přidáme porci masa, přiložíme nakládané sladkokyselé okurky a podáváme.