Hovězí oháňka s čočkou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
80 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Čočka velkozrnná |
500 g |
Hovězí oháňka |
600 g |
Hovězí vývar základní |
2.5 dl |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Mrkev kořen |
150 g |
Okurky nakládané |
200 g |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2.5 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vegeta |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Přebranou a promytou čočku namočíme na několik hodin do 1 l vody. Pak ji uvaříme doměkka s 1 lžičkou majoránky a bobkovým listem. Uvařenou čočku scedíme a dáme ji do zapékací mísy. Přimícháme prolisovaný česnek, 1 lžičku soli, 1 lžíci rozpuštěného sádla a dobře promícháme.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Očistíme a omyjeme mrkev s celerem. Omytou a osušenou hovězí oháňku posekáme na menší kusy. Maso osolíme (1 lžička) a posypeme pepřem.
- V hrnci si rozpálíme olej a cibuli osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou mrkev, celer, maso, podlijeme hovězím vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka, přibližně 70-90 minut.
- Maso vyjmeme, šťávu necháme vydusit, poprášíme ji hladkou moukou, dochutíme Vegetou a šťávu propasírujeme na uvařenou čočku a promícháme.
- Maso potřeme 1.5 lžící sádla, posypeme kmínem a položíme do pekáčku. Dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-30 minut při 250°C.
- Na talíře rozdělíme ohřátou čočku, přidáme porci masa, přiložíme nakládané sladkokyselé okurky a podáváme.