Vepřový vrabec
Ingredience
Česnek |
20 g |
Cibule |
200 g |
Kmín celý |
2 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Protlak rajčatový |
30 g |
Sádlo škvařené |
100 g |
Sůl |
25 g |
Vepřová plec |
1000 g |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřovou plec opláchneme, nakrájíme na porce, osolíme, opepříme, opečeme v horkém sádle a vyjmeme.
- Do tuku od opékání přidáme cibuli nakrájenou najemno, osmahneme ji dozlatova, přidáme rajčatový protlak, kmín, česnek nastrouhaný najemno a zalijeme trochou vody.
- Do tohoto základu vložíme opečené maso a za občasného přelévání výpekem je pečeme doměkka a dozlatova. Cibule ani česnek se nesmí připálit.
- Upečené maso vyjmeme, vydusíme šťávu-výpek na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, rozředíme vodou a rozmícháme. Vzniklou šťávu nejméně 20 minut vaříme.
- Ke konci varu ji přisolíme, nakonec procedíme a krátce převaříme.