Vepřový vrabec

Ingredience


Česnek 20 g
Cibule 200 g
Kmín celý 2 g
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Pepř černý mletý 1 g
Protlak rajčatový 30 g
Sádlo škvařené 100 g
Sůl 25 g
Vepřová plec 1000 g
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou plec opláchneme, nakrájíme na porce, osolíme, opepříme, opečeme v horkém sádle a vyjmeme.
  2. Do tuku od opékání přidáme cibuli nakrájenou najemno, osmahneme ji dozlatova, přidáme rajčatový protlak, kmín, česnek nastrouhaný najemno a zalijeme trochou vody.
  3. Do tohoto základu vložíme opečené maso a za občasného přelévání výpekem je pečeme doměkka a dozlatova. Cibule ani česnek se nesmí připálit.
  4. Upečené maso vyjmeme, vydusíme šťávu-výpek na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, rozředíme vodou a rozmícháme. Vzniklou šťávu nejméně 20 minut vaříme.
  5. Ke konci varu ji přisolíme, nakonec procedíme a krátce převaříme.