Lilek po italsku
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Lilek |
500 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
500 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Čedar |
50 g |
Zakysaná smetana |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci rozpálíme tuk, přidáme na kostičky nakrájený špek a dozlatova ho opečeme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a osmahneme je.
- Rajčata omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme do pánve ke slanině, cibuli a česneku. Vše osolíme, opepříme, přidáme oregano a promícháme. Na mírném ohni dusíme asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na plátky. Vnitřní strany osolíme. V misce smícháme mouku, najemno nasekanou pažitku, petrželku a bazalku, nastrouhaný čedar, zakysanou smetanu a ve vzniklém těstíčku lilky obalíme. Poté lilky vložíme do vymazané zapékací misky a přelijeme je rajčatovou omáčkou.
- Troubu předehřejeme na 220°C a lilky s rajčatovou omáčkou asi 25 minut zapékáme. Poté ihned podáváme.