Lilek po italsku

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Lilek 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 500 g
Slanina vepřová 50 g
Sůl 1 špetka
Sýr Čedar 50 g
Zakysaná smetana 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci rozpálíme tuk, přidáme na kostičky nakrájený špek a dozlatova ho opečeme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a osmahneme je.
  2. Rajčata omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme do pánve ke slanině, cibuli a česneku. Vše osolíme, opepříme, přidáme oregano a promícháme. Na mírném ohni dusíme asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  3. Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na plátky. Vnitřní strany osolíme. V misce smícháme mouku, najemno nasekanou pažitku, petrželku a bazalku, nastrouhaný čedar, zakysanou smetanu a ve vzniklém těstíčku lilky obalíme. Poté lilky vložíme do vymazané zapékací misky a přelijeme je rajčatovou omáčkou.
  4. Troubu předehřejeme na 220°C a lilky s rajčatovou omáčkou asi 25 minut zapékáme. Poté ihned podáváme.