Květák po sicilsku
Ingredience
Cibule červená |
1 ks |
Květák |
2 kg |
Olej olivový |
250 ml |
Olivy černé |
60 g |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sardelové řezy |
8 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Ementál (Primátor) |
60 g |
Víno bílé |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V misce smícháme olivy, na kostičky nakrájené sardele, cibuli a nastrouhaný ementál. Vše důkladně promícháme. Přimícháme 200 ml olivového oleje, osolíme a opepříme.
- Zapékací misku vymažeme a dno zapékací misky potřeme vrstvou olejové směsi a naskládáme na ni řádně očištěné a omyté růžičky květáku. Opět přelijeme olejovou směsí a naskládáme květák. Takto ve vrstvení pokračujeme a nakonec skončíme vrstvou květáku. Zakápneme zbytkem olivového oleje a přelijeme bílým vínem.
- Troubu předehřejeme na 170°C a květákovou směs v ní pečeme asi 90 minut.
- Servírujeme na připravené talíře a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.