Květák po sicilsku

Ingredience


Cibule červená 1 ks
Květák 2 kg
Olej olivový 250 ml
Olivy černé 60 g
Pažitka 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Sardelové řezy 8 ks
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 60 g
Víno bílé 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce smícháme olivy, na kostičky nakrájené sardele, cibuli a nastrouhaný ementál. Vše důkladně promícháme. Přimícháme 200 ml olivového oleje, osolíme a opepříme.
  2. Zapékací misku vymažeme a dno zapékací misky potřeme vrstvou olejové směsi a naskládáme na ni řádně očištěné a omyté růžičky květáku. Opět přelijeme olejovou směsí a naskládáme květák. Takto ve vrstvení pokračujeme a nakonec skončíme vrstvou květáku. Zakápneme zbytkem olivového oleje a přelijeme bílým vínem.
  3. Troubu předehřejeme na 170°C a květákovou směs v ní pečeme asi 90 minut.
  4. Servírujeme na připravené talíře a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.