Gratinované brambory s čedarem
Ingredience
Brambory |
10 ks |
Máslo čerstvé |
55 g |
Mléko polotučné |
125 ml |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
125 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Čedar |
60 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Brambory omyjeme a posolíme. Plech lehce vymastíme a brambory na něj rozložíme, pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 40 minut.
- Plech s brambory vyjmeme, necháme vychladnout, vnitřky brambor vydlabeme lžící a vydlabanou hmotu vložíme do připravené misky. Do misky k bramborové hmotě přidáme mléko, smetanu, sůl, pepř a vše promícháme.
- Takto připravenou bramborovou směsí plníme vydlabané brambory, klademe je na plech, posypeme nastrouhaným čedarem a dáme péct znova do trouby. Pečeme ještě dalších 35 minut. Po vyjmutí z trouby ihned podáváme a zdobíme najemno nasekanou pažitkou.