Pizza s parmskou šunkou a ementálem
Ingredience
Cukr krupice |
12 g |
Droždí |
15 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Olej olivový |
35 ml |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
215 ml |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
4 ks |
Tabasco |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Cibule červená |
1 ks |
Mouka kukuřičná |
1 polévková lžíce |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Šunka parmská |
100 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
200 g |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Základní těsto na pizzu [20279]:
- Z cukru, droždí a 90 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
- Mouku smícháme se solí, zbylou vlažnou vodou, olejem, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí. Velkou mísu vytřeme olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Okraje necháme mírně zvednuté. Takto připravené těsto zdobíme dle receptur, pečeme na olejem vymazaném plechu, podsypané kukuřičnou moukou.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata, bobkový list, tymián, tabasco a česnek. Když se tekutina z rajčat skoro odpaří, odstraníme bobkový list, snítku tymiánu, směs necháme vychladnout, a poté rozmixujeme na hladkou omáčku.
- Plech vymažeme a z těsta na pizzu utvoříme kulatý korpus, který potřeme připravenou rajčatovou omáčkou. Na rajčatovou omáčku klademe na kolečka nakrájenou cibuli a plátky parmské šunky. Na závěr na pizzu rozložíme plátky ementálu, osolíme, opepříme a posypeme oreganem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut.