Pizza s parmskou šunkou a ementálem

Ingredience


Cukr krupice 12 g
Droždí 15 g
Mouka pšeničná hladká T 650 650 g
Olej olivový 35 ml
Sůl 1 špetka
Voda pitná 215 ml
Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Rajčata 4 ks
Tabasco 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 ks
Cibule červená 1 ks
Mouka kukuřičná 1 polévková lžíce
Oregano sušené 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 2 ks
Sůl 1 špetka
Šunka parmská 100 g
Sýr Ementál (Primátor) 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Základní těsto na pizzu [20279]:
  2. Z cukru, droždí a 90 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
  3. Mouku smícháme se solí, zbylou vlažnou vodou, olejem, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí. Velkou mísu vytřeme olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Okraje necháme mírně zvednuté. Takto připravené těsto zdobíme dle receptur, pečeme na olejem vymazaném plechu, podsypané kukuřičnou moukou.
  4. Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli, poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata, bobkový list, tymián, tabasco a česnek. Když se tekutina z rajčat skoro odpaří, odstraníme bobkový list, snítku tymiánu, směs necháme vychladnout, a poté rozmixujeme na hladkou omáčku.
  5. Plech vymažeme a z těsta na pizzu utvoříme kulatý korpus, který potřeme připravenou rajčatovou omáčkou. Na rajčatovou omáčku klademe na kolečka nakrájenou cibuli a plátky parmské šunky. Na závěr na pizzu rozložíme plátky ementálu, osolíme, opepříme a posypeme oreganem.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut.