Žampionové carpaccio se slaninou

Ingredience


Anglická slanina 200 g
Bazalka 1 polévková lžíce
Džem brusinkový 2 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Žampiony čerstvé 500 g
Citronová šťáva 0.25 polévková lžíce
Cukr třtinový 0.12 kávová lžička
Hořčice Dijonská 0.12 kávová lžička
Ocet jablečný 0.12 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 0.75 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.12 kávová lžička
Provensálské koření 0.25 kávová lžička
Sůl 0.12 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé mladé bílé žampiony očistíme, odstraníme konce třeňů a nakrájíme je na tenké plátky.
  2. Anglickou slaninu pokrájíme na plátky, které nasucho osmažíme dokřupava (nejlépe v teflonové pánvi). Pažitku a bazalkové lístky omyjeme, pažitku drobně nakrájíme, lístky odložíme na ozdobu.
  3. Doprostřed servírovacích talířů rozdělíme plátky slaniny, okolo slaniny jako vějíř položíme plátky žampionů. Žampiony pokapeme francouzskou zálivkou Vinnegretta, mírně je pokapeme brusinkovým džemem, posypeme pažitkou, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
  4. Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
  5. Připravíme si kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnegretta":
  6. do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.