Žampionové carpaccio se slaninou
Ingredience
Anglická slanina |
200 g |
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Džem brusinkový |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Žampiony čerstvé |
500 g |
Citronová šťáva |
0.25 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
0.12 kávová lžička |
Hořčice Dijonská |
0.12 kávová lžička |
Ocet jablečný |
0.12 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
0.75 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.12 kávová lžička |
Provensálské koření |
0.25 kávová lžička |
Sůl |
0.12 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 7 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé mladé bílé žampiony očistíme, odstraníme konce třeňů a nakrájíme je na tenké plátky.
- Anglickou slaninu pokrájíme na plátky, které nasucho osmažíme dokřupava (nejlépe v teflonové pánvi). Pažitku a bazalkové lístky omyjeme, pažitku drobně nakrájíme, lístky odložíme na ozdobu.
- Doprostřed servírovacích talířů rozdělíme plátky slaniny, okolo slaniny jako vějíř položíme plátky žampionů. Žampiony pokapeme francouzskou zálivkou Vinnegretta, mírně je pokapeme brusinkovým džemem, posypeme pažitkou, ozdobíme lístky bazalky a podáváme.
- Vinnegretta - francouzská zálivka [37226]:
- Připravíme si kyselou francouzkou zálivku, zvanou "Vinnegretta":
- do mísy dáme provensálské bylinky, sůl, pepř, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a vše dobře promícháme. Pak postupně zašleháváme olivový olej s dijonskou hořčicí a šleháme metličkou tak dlouho, dokud nebude omáčka jednolitá.