Krémová bramborová polévka s liškami
Ingredience
Bazalka |
0.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Dýně |
150 g |
Lišky čerstvé |
250 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
0.5 polévková lžíce |
Sherry brandy |
1.5 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr lahůdkový tavený 70% |
150 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Očištěné a omyté brambory s dýni pokrájíme na kostky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme. Čerstvé lišky očistíme, omyjeme a necháme odkapat. Poté je pokrájíme, maličké plodnice necháme vcelku. Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme.
- V hrnci rozpálíme 1 lžíci másla a cibuli zpěníme. Zalijeme vodou, přidáme brambory, dýni, sůl, bobkový list a vaříme doměkka přibližně 20 minut.
- Mezitím si v pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, na něm podusíme pod pokličkou lišky doměkka, přibližně 10 minut. Občas je promícháme, a poté odstavíme.
- Před koncem vaření do polévky přimícháme rozdrobený tavený sýr a smetanu. Povaříme 1-2 minuty a hrnec odstavíme z plotny. Bobkový list vyjmeme.
- Polévku se všemi ingrediencemi opatrně rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem, přimícháme podušené lišky, sherry brandy a necháme za stálého míchání přejít varem.
- Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme 1 lžičku petrželky s bazalkou a podáváme.