Krémová bramborová polévka s liškami

Ingredience


Bazalka 0.5 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Brambory 250 g
Cibule 1 ks
Dýně 150 g
Lišky čerstvé 250 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 0.5 polévková lžíce
Sherry brandy 1.5 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr lahůdkový tavený 70% 150 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Očištěné a omyté brambory s dýni pokrájíme na kostky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme. Čerstvé lišky očistíme, omyjeme a necháme odkapat. Poté je pokrájíme, maličké plodnice necháme vcelku. Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. V hrnci rozpálíme 1 lžíci másla a cibuli zpěníme. Zalijeme vodou, přidáme brambory, dýni, sůl, bobkový list a vaříme doměkka přibližně 20 minut.
  3. Mezitím si v pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, na něm podusíme pod pokličkou lišky doměkka, přibližně 10 minut. Občas je promícháme, a poté odstavíme.
  4. Před koncem vaření do polévky přimícháme rozdrobený tavený sýr a smetanu. Povaříme 1-2 minuty a hrnec odstavíme z plotny. Bobkový list vyjmeme.
  5. Polévku se všemi ingrediencemi opatrně rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem, přimícháme podušené lišky, sherry brandy a necháme za stálého míchání přejít varem.
  6. Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme 1 lžičku petrželky s bazalkou a podáváme.