Houbová krémová polévka

Ingredience


Hříbky čerstvé 150 g
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Lišky čerstvé 125 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej sezamový 1 polévková lžíce
Ovesné vločky 40 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Smetana 12% (konzumní) 2 dl
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Vývar zeleninový 6 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lišky a hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupané šalotky drobně pokrájíme. Ovesné vločky dobře promyjeme a propláchneme v sítu pod tekoucí vodou (1 l) a necháme je odkapat. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
  2. V hrnci si rozpálíme olej s máslem, přidáme šalotku, kterou zpěníme, pak přidáme houby, kmín, pepř a za stálého míchání je osmažíme téměř dozlatova. Smažíme je přibližně 5-7 minut. Polovinu hub odebereme a odložíme. Na zbývájící houby přidáme vločky, promícháme a osmažíme je dozlatova. Smažíme je přibližně 3-4 minuty. Přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme přibližně 10 minut. Poté přimícháme smetanu, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Polévku rozmixujeme, přidáme odložené houby, petrželku, promícháme, dochutíme solí a podáváme.