Houbová krémová polévka
Ingredience
Hříbky čerstvé |
150 g |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Lišky čerstvé |
125 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej sezamový |
1 polévková lžíce |
Ovesné vločky |
40 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
2 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Vývar zeleninový |
6 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 24 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lišky a hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupané šalotky drobně pokrájíme. Ovesné vločky dobře promyjeme a propláchneme v sítu pod tekoucí vodou (1 l) a necháme je odkapat. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
- V hrnci si rozpálíme olej s máslem, přidáme šalotku, kterou zpěníme, pak přidáme houby, kmín, pepř a za stálého míchání je osmažíme téměř dozlatova. Smažíme je přibližně 5-7 minut. Polovinu hub odebereme a odložíme. Na zbývájící houby přidáme vločky, promícháme a osmažíme je dozlatova. Smažíme je přibližně 3-4 minuty. Přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme přibližně 10 minut. Poté přimícháme smetanu, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Polévku rozmixujeme, přidáme odložené houby, petrželku, promícháme, dochutíme solí a podáváme.