Ledový salát s hlívou ústřičnou

Ingredience


Chilli koření mleté 1 špetka
Cibulka jarní 4 ks
Hlíva ústřičná 150 g
Hrachové lusky 80 g
Karotka 180 g
Kmín mletý 2 špetka
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Okurka salátová 200 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř citronový 0.5 kávová lžička
Pórek 100 g
Ředkvička 6 ks
Salát kadeřavý 160 g
Salát ledový 160 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 5 dl
Citronová šťáva 4 polévková lžíce
Cukr krupice 2 špetka
Hořčice Dijonská 1 kávová lžička
Olej olivový extra panenský 3 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Sůl mořská 2 špetka
Sýr Eidam cihla 30% 70 g
Vývar zeleninový 3 dl
Zakysaná smetana 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme dresink: do teplého zeleninového vývaru nastrouháme tvrdý sýr, přidáme citronovou šťávu, hořčici, pepř, cukr, sůl mořskou, olivový olej, rozmixujeme tyčovým mixerem, nakonec přilijeme zakysanou smetanu, znovu rozmixujeme a dáme vychladit.
  2. Karotku očistíme, omyjeme a pokrájíme na hranolky. Mladé lusky cukrového hrášku omyjeme, rozpůlíme a odstraníme tvrdá vlákna. Jarní cibulku a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kroužky.
  3. V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s 0,5 lžičkou soli. Mrkev a hrášek – každé zvlášť – dáme do vody a blanšírujeme na zkus, přibližně 1 minutu. Sítem zeleninu vyjmeme z vody, promyjeme ji pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, pak ji odložíme do mísy. Ředkvičky omyjeme a pokrájíme na plátky. Salátovou okurku hadovku omyjeme, rozpůlíme a pokrájíme na měsíčky. Ředkvičky s okurkou odložíme do misek.
  4. Očistíme hlívu ústřičnou, omyjeme ji, osušíme a rozkrájíme na nudličky asi 2 cm silné. V pánvi si rozpálíme 3 lžíce olivového oleje a při střední teplotě hlívu restujeme asi 2 minuty. Pak přimícháme 0,5 lžíce másla, hlívu osolíme, posypeme citronovým pepřem, chilli, kmínem, pažitkou a vše promícháme.
  5. Omyjeme listy ledového a kadeřavého salátu, na talířích ho upravíme s ostatní zeleninou, polijeme dresinkem, navrch položíme hlívu a podáváme.