Ledový salát s hlívou ústřičnou
Ingredience
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Cibulka jarní |
4 ks |
Hlíva ústřičná |
150 g |
Hrachové lusky |
80 g |
Karotka |
180 g |
Kmín mletý |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Okurka salátová |
200 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř citronový |
0.5 kávová lžička |
Pórek |
100 g |
Ředkvička |
6 ks |
Salát kadeřavý |
160 g |
Salát ledový |
160 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
5 dl |
Citronová šťáva |
4 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 špetka |
Hořčice Dijonská |
1 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl mořská |
2 špetka |
Sýr Eidam cihla 30% |
70 g |
Vývar zeleninový |
3 dl |
Zakysaná smetana |
1 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme dresink: do teplého zeleninového vývaru nastrouháme tvrdý sýr, přidáme citronovou šťávu, hořčici, pepř, cukr, sůl mořskou, olivový olej, rozmixujeme tyčovým mixerem, nakonec přilijeme zakysanou smetanu, znovu rozmixujeme a dáme vychladit.
- Karotku očistíme, omyjeme a pokrájíme na hranolky. Mladé lusky cukrového hrášku omyjeme, rozpůlíme a odstraníme tvrdá vlákna. Jarní cibulku a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kroužky.
- V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s 0,5 lžičkou soli. Mrkev a hrášek – každé zvlášť – dáme do vody a blanšírujeme na zkus, přibližně 1 minutu. Sítem zeleninu vyjmeme z vody, promyjeme ji pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, pak ji odložíme do mísy. Ředkvičky omyjeme a pokrájíme na plátky. Salátovou okurku hadovku omyjeme, rozpůlíme a pokrájíme na měsíčky. Ředkvičky s okurkou odložíme do misek.
- Očistíme hlívu ústřičnou, omyjeme ji, osušíme a rozkrájíme na nudličky asi 2 cm silné. V pánvi si rozpálíme 3 lžíce olivového oleje a při střední teplotě hlívu restujeme asi 2 minuty. Pak přimícháme 0,5 lžíce másla, hlívu osolíme, posypeme citronovým pepřem, chilli, kmínem, pažitkou a vše promícháme.
- Omyjeme listy ledového a kadeřavého salátu, na talířích ho upravíme s ostatní zeleninou, polijeme dresinkem, navrch položíme hlívu a podáváme.