Pivní jablečný koláč

Ingredience


Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 150 ml
Sůl 1 špetka
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Jablka 6 ks
Máslo čerstvé 50 g
Skořice mletá 1.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vál prosejeme mouku, do důlku vlijeme pivo, osolíme a nastrouháme tuhé máslo. Vypracujeme hladké těsto, vyválíme z něj placku o velikosti větší než koláčová forma, kterou vyložíme pečicím papírem.
  2. Těsto přeneseme do formy, poklademe jablky, která jsme oloupali, vykrojili jsme jádřince, nakrájeli na plátky a zakapali citronovou šťávou. Jablka zaprášíme skořicí, cukrem a poklademe lístky másla.
  3. Okraje koláče překryjeme těstem, které přesahovalo přes kraj formy, a pečeme zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.