Pivní jablečný koláč
Ingredience
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
150 ml |
Sůl |
1 špetka |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Jablka |
6 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Skořice mletá |
1.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na vál prosejeme mouku, do důlku vlijeme pivo, osolíme a nastrouháme tuhé máslo. Vypracujeme hladké těsto, vyválíme z něj placku o velikosti větší než koláčová forma, kterou vyložíme pečicím papírem.
- Těsto přeneseme do formy, poklademe jablky, která jsme oloupali, vykrojili jsme jádřince, nakrájeli na plátky a zakapali citronovou šťávou. Jablka zaprášíme skořicí, cukrem a poklademe lístky másla.
- Okraje koláče překryjeme těstem, které přesahovalo přes kraj formy, a pečeme zhruba 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.