Dalamánky s tmavým pivem
Ingredience
Droždí |
25 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
400 g |
Mouka žitná |
100 g |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
250 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vločky ovesné |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- V míse utřeme droždí se lžící pšeničné mouky, dvěma lžícemi vlažného piva a necháme vzejít kvásek. Poté přisypeme obě mouky, rozpuštěné máslo, sůl, zbylé pivo a na vále vypracujeme hladké těsto, které necháme na teple asi hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvacet stejných kousků a vytvarujeme z nich dalamánky. Potřeme je vlažnou vodou, posypeme ovesnými vločkami a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu necháme dalamánky ještě asi čtvrt hodiny kynout, poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba dvacet minut.