Dalamánky s tmavým pivem

Ingredience


Droždí 25 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 400 g
Mouka žitná 100 g
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vločky ovesné 1 polévková lžíce
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse utřeme droždí se lžící pšeničné mouky, dvěma lžícemi vlažného piva a necháme vzejít kvásek. Poté přisypeme obě mouky, rozpuštěné máslo, sůl, zbylé pivo a na vále vypracujeme hladké těsto, které necháme na teple asi hodinu kynout.
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dvacet stejných kousků a vytvarujeme z nich dalamánky. Potřeme je vlažnou vodou, posypeme ovesnými vločkami a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu necháme dalamánky ještě asi čtvrt hodiny kynout, poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba dvacet minut.