Pivní koláč pórkový
Ingredience
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
250 g |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
50 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Anglická slanina |
150 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
50 ml |
Pórek |
200 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
150 ml |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na vále vypracujeme hladké těsto z prosáté mouky, změklého másla, žloutků, piva a soli. Těsto zabalíme do fólie a v chladničce necháme alespoň dvě hodiny odpočinout.
- Poté těsto vložíme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a v mírně předehřáté troubě koláč 5 minut zapečeme.
- V mezičase připravíme náplň. Na drobně nakrájené slanině dusíme pórek nakrájený na plátky, vmícháme žloutek, který jsme umíchali s pivem, smetanou, kořením a solí. Do mírně prochladlé náplně lehce vmícháme pevný sníh ze tří bílků.
- Směs nalijeme na předpečený korpus a pečeme, až koláč zezlátne.