Pivní koláč pórkový

Ingredience


Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká 250 g
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 50 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Anglická slanina 150 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 50 ml
Pórek 200 g
Smetana 16% (pochoutková) 150 ml
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vále vypracujeme hladké těsto z prosáté mouky, změklého másla, žloutků, piva a soli. Těsto zabalíme do fólie a v chladničce necháme alespoň dvě hodiny odpočinout.
  2. Poté těsto vložíme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a v mírně předehřáté troubě koláč 5 minut zapečeme.
  3. V mezičase připravíme náplň. Na drobně nakrájené slanině dusíme pórek nakrájený na plátky, vmícháme žloutek, který jsme umíchali s pivem, smetanou, kořením a solí. Do mírně prochladlé náplně lehce vmícháme pevný sníh ze tří bílků.
  4. Směs nalijeme na předpečený korpus a pečeme, až koláč zezlátne.