Pivní závin zelný

Ingredience


Mouka pšeničná hladká 500 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 200 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Tuk 250 g
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 100 ml
Slanina vepřová 120 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Zelí hlávkové bílé 450 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vále vypracujeme hladké těsto z prosáté mouky, změklého tuku, piva, soli a pepře. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladničce.
  2. V mezičase slaninu a cibuli drobně pokrájíme a zpěníme. Když začne cibule zlátnout, vmícháme jemně nakrájené zelí, vlijeme pivo, přidáme sůl, pepř, cukr, ocet a pod poklicí dusíme, až je zelí měkké. Hotové zelí necháme prochladnout.
  3. Z těsta vyválíme plát, posypeme ho strouhankou, poklademe zelím, zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Závin přeložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě, až závin zezlátne.