Pivní závin zelný
Ingredience
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
200 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tuk |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
100 ml |
Slanina vepřová |
120 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Zelí hlávkové bílé |
450 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na vále vypracujeme hladké těsto z prosáté mouky, změklého tuku, piva, soli a pepře. Těsto zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladničce.
- V mezičase slaninu a cibuli drobně pokrájíme a zpěníme. Když začne cibule zlátnout, vmícháme jemně nakrájené zelí, vlijeme pivo, přidáme sůl, pepř, cukr, ocet a pod poklicí dusíme, až je zelí měkké. Hotové zelí necháme prochladnout.
- Z těsta vyválíme plát, posypeme ho strouhankou, poklademe zelím, zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Závin přeložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě, až závin zezlátne.