Salát se zelenou fazolkou a raky

Ingredience


Cibule červená 2 ks
Fazolky ve slaném nálevu - sterilované 400 g
Hříbky čerstvé 100 g
Kmín celý 2 špetka
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Rak říční 20 ks
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
Cukr krupice 2 špetka
Ocet Sherry 4 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 8 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Víno bílé 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kopr omyjeme, polovinu nadrobno nakrájíme a polovinu snítek odložíme na ozdobu. Nakládané zelené fazolky scedíme z nálevu a necháme je okapat. Pak je v míse smícháme s pokrájeným koprem.
  2. Do hrnce dáme vařit 2 litry vody s 1 dl bílého vína, 0.5 lžíce soli a 2 špetkami kmínu. Když se začne vařit, ponoříme do ní raky, které jsme předtím velmi důkladně očistili. Vaříme 5 minut, hrnec s kapry odstavíme z plotny a necháme je ještě 5 minut v horké vodě. Pak je scedíme, ocas a klepeta odkroutíme a odstraníme střívko.
  3. Očistíme malé plodnice čerstvých hříbků, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Červenou cibuli očistíme, rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky.
  4. Připravíme zálivku: sherry ocet smícháme s extra olivovým olejem, přimícháme sůl podle chuti (až 0.5 lžičky), 2 špetky cukru, 0.5 lžičky bílého pepře.
  5. V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a krátce, asi 1 minutu, hříbky restujeme dozlatova. Dáme je do misky, přidáme k nim cibuli a zalijeme zálivkou. Promícháme a necháme 5-10 minut odpočinout.
  6. Fazolky dáme na plochou mísu a zalijeme připravenou směsí cibulky s hříbky. Na upravené fazolky položíme raky, ozdobíme snítkami kopru a podáváme.