Salát se zelenou fazolkou a raky
Ingredience
Cibule červená |
2 ks |
Fazolky ve slaném nálevu - sterilované |
400 g |
Hříbky čerstvé |
100 g |
Kmín celý |
2 špetka |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Rak říční |
20 ks |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
Cukr krupice |
2 špetka |
Ocet Sherry |
4 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
8 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Víno bílé |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kopr omyjeme, polovinu nadrobno nakrájíme a polovinu snítek odložíme na ozdobu. Nakládané zelené fazolky scedíme z nálevu a necháme je okapat. Pak je v míse smícháme s pokrájeným koprem.
- Do hrnce dáme vařit 2 litry vody s 1 dl bílého vína, 0.5 lžíce soli a 2 špetkami kmínu. Když se začne vařit, ponoříme do ní raky, které jsme předtím velmi důkladně očistili. Vaříme 5 minut, hrnec s kapry odstavíme z plotny a necháme je ještě 5 minut v horké vodě. Pak je scedíme, ocas a klepeta odkroutíme a odstraníme střívko.
- Očistíme malé plodnice čerstvých hříbků, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Červenou cibuli očistíme, rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky.
- Připravíme zálivku: sherry ocet smícháme s extra olivovým olejem, přimícháme sůl podle chuti (až 0.5 lžičky), 2 špetky cukru, 0.5 lžičky bílého pepře.
- V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a krátce, asi 1 minutu, hříbky restujeme dozlatova. Dáme je do misky, přidáme k nim cibuli a zalijeme zálivkou. Promícháme a necháme 5-10 minut odpočinout.
- Fazolky dáme na plochou mísu a zalijeme připravenou směsí cibulky s hříbky. Na upravené fazolky položíme raky, ozdobíme snítkami kopru a podáváme.