Omáčka smetanová vaječná

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka polohrubá 1.5 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do rendlíku dáme větší část másla, rozehřejeme je a přisypeme polohrubou mouku. Krátce mouku zasmahneme.
  2. Poté po částech a za stálého míchání budeme přilévat do jíšky čerstvou nebo kysanou smetanu. Smetanu s jíškou musíme opravdu dobře rozmíchat, aby se nedělaly hrudky.
  3. Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme najemno. Vsypeme do omáčky a necháme povařit cca 15 minut.
  4. (Nebo rozkvedláme žloutky v mléce a vlijeme je do omáčky a po odstavení do omáčky vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků).