Pizza s parmskou šunkou a mozzarellou
Ingredience
Cukr krupice |
12 g |
Droždí |
15 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Olej olivový |
45 ml |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
215 ml |
Bazalka |
1 špetka |
Mozzarella |
100 g |
Olivy černé |
10 ks |
Oregano sušené |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
200 g |
Šunka parmská |
50 g |
Sýr Čedar |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Základní těsto na pizzu:
- Z cukru, droždí a 90 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
- Mouku smícháme se solí, zbylou vlažnou vodou, 35 ml oleje, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí.
- Velkou mísu vytřeme zbylým olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Okraje necháme mírně zvednuté.
- Korpus pizzy potřeme rajčatovým protlakem a rozložíme na něj rozpůlená cherry rajčátka a na proužky nakrájenou parmskou šunku.
- Navrch rozložíme olivy a posypeme bazalkou a oreganem. Vše posypeme nastrouhaným čedarem a na kolečka nakrájenou mozzarellou.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a pizzu v ní pečeme asi 25 minut.