Pizza s parmskou šunkou a ovčím sýrem
Ingredience
Cukr krupice |
12 g |
Droždí |
15 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Olej olivový |
45 ml |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
215 ml |
Bazalka |
1 špetka |
Cibule červená |
1 ks |
Pažitka |
1 ks |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Šunka parmská |
100 g |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Základní těsto na pizzu:
- Z cukru, droždí a 90 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
- Mouku smícháme se solí, zbylou vlažnou vodou, 35 ml oleje, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí.
- Velkou mísu vytřeme zbylým olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Okraje necháme mírně zvednuté.
- Těsto potřeme rajčatový protlakem a naklademe na něj cibuli nakrájenou na kolečka.
- Parmskou šunku nakrájíme na proužky a klademe na pizzu. Ovčí sýr nakrájíme na plátky a rozložíme na parmskou šunku.
- Pizzu osolíme, posypeme bazalkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia 15 minut.
- Před podáváním zdobíme nasekanou pažitkou.