Špenátová pizza se slaninou
Ingredience
Cukr krupice |
12 g |
Droždí |
15 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Olej olivový |
45 ml |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
215 ml |
Anglická slanina |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Rajčata Cherry |
300 g |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
150 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Základní těsto na pizzu:
- Z cukru, droždí a 90 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
- Mouku smícháme se solí, zbylou vlažnou vodou, 35 ml oleje, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí.
- Velkou mísu vytřeme zbylým olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Okraje necháme mírně zvednuté.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a anglickou slaninu.
- Špenát omyjeme, očistíme, vložíme na pánev k cibuli a slanině, ochutíme muškátovým oříškem, zakápneme citronovou šťávou a restujeme asi 5 minut.
- Takto připravenou špenátovou směs rozetřeme na pizzový korpus.
- Navrch klademe rozpůlená cherry rajčátka, osolíme, posypeme majoránkou a nastrouhaným parmazánem.
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a pizzu pečeme 30 minut.