Minipizzy se žampiony a mozzarellou
Ingredience
Cukr krupice |
12 g |
Droždí |
15 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
650 g |
Olej olivový |
45 ml |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
215 ml |
Bazalka |
1 kávová lžička |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mozzarella |
250 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Olivy černé |
8 ks |
Pažitka |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Základní těsto na pizzu:
- Z cukru, droždí a 90 ml vlažné vody necháme vzejít kvásek.
- Mouku smícháme se solí, zbylou vlažnou vodou, 35 ml oleje, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí.
- Velkou mísu vytřeme zbylým olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny.
- Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 15 cm. Okraje necháme mírně zvednuté.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a na kostičky nakrájenou cibuli a česnek na něm osmahneme.
- Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme do pánve společně s bazalkou, solí a pepřem. Vše asi 10 minut dusíme.
- Korpus pizzy potřeme připravenou rajčatovou omáčkou, navrch rozložíme na plátky nakrájené žampiony, kousky oliv a na kolečka nakrájenou mozzarellu. Minipizzy vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia, kde je pečeme asi 15 minut.
- Před podáváním posypeme najemno nasekanou pažitkou.