Chléb z brambor

Ingredience


Brambory vařené 200 g
Droždí 50 g
Kmín celý 20 g
Mouka polohrubá 100 g
Mouka pšeničná hladká 500 g
Mouka žitná bílá 750 g
Sůl 20 g
Voda pitná 230 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnku se 150 ml vody rozdrobíme droždí, přidáme špetku pšeničné mouky a necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypeme zbytek pšeničné mouky a žitnou mouku, zbylou vodu, osolíme, ochutíme kmínem, přidáme nastrouhané nebo rozmačkané brambory, kvásek a začneme vypracovávat těsto. Necháme kynout asi 50 minut.
  3. Z těsta vytvoříme dva bochníky, plech posypeme polohrubou moukou, položíme na něj oba bochníky vedle sebe, povrch potřeme 30 ml vody a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi hodinu při mírné teplotě.
  4. Po vychladnutí používáme jako běžný chléb.