Chléb z brambor
Ingredience
Brambory vařené |
200 g |
Droždí |
50 g |
Kmín celý |
20 g |
Mouka polohrubá |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
500 g |
Mouka žitná bílá |
750 g |
Sůl |
20 g |
Voda pitná |
230 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Do hrnku se 150 ml vody rozdrobíme droždí, přidáme špetku pšeničné mouky a necháme vzejít kvásek.
- Do mísy nasypeme zbytek pšeničné mouky a žitnou mouku, zbylou vodu, osolíme, ochutíme kmínem, přidáme nastrouhané nebo rozmačkané brambory, kvásek a začneme vypracovávat těsto. Necháme kynout asi 50 minut.
- Z těsta vytvoříme dva bochníky, plech posypeme polohrubou moukou, položíme na něj oba bochníky vedle sebe, povrch potřeme 30 ml vody a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi hodinu při mírné teplotě.
- Po vychladnutí používáme jako běžný chléb.