Sorbet s kandovaným ovocem

Ingredience


Čokoláda na vaření 120 g
Cukr krupice 35 g
Datle 300 g
Kandované ovoce 120 g
Med včelí 3 polévková lžíce
Ořechy vlašské 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci pomalu zahříváme vodu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se neutvoří hustý sirup, přimícháme med a odstavíme ze sporáku.
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh, misku se sněhem vložíme do vodní lázně a za stálého míchání přiléváme sirup, dokud nevznikne tuhá hmota.
  3. Přidáme nasekané vlašské ořechy a kandované ovoce.
  4. Šlehačku ušleháme a přidáme do hmoty z bílků.
  5. Touto směsí naplníme hranatou formu, vložíme do mrazáku a necháme ztuhnout.
  6. Po ztuhnutí misku vyndáme, hmotu vyklopíme na prkénko, rozřežeme na hranolky a znovu uložíme do mrazáku.
  7. V misce ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme do ní nasekané vlašské ořechy. Z mrazáku vyjmeme hranolky a jedním koncem je máčíme v připravené čokoládě.
  8. Poté rozložíme na připravené talíře, zdobíme nakrájenými datlemi a podáváme.