Pečený chřest s lososem a estragonovou omáčkou

Ingredience


Chřest zelený 0.5 kg
Losos - filety 600 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Šťáva citrónová 2 polévková lžíce
Estragon 1 polévková lžíce
Koření pěti vůní 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 200 g
Ocet vinný 3 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Víno bílé 200 ml
Slanina vepřová 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do trouby předehřáté na 200°C dáme péct plátky lososa,
  2. které jsme pokapali citrónovou šťávou. Chřest oloupeme, šalotku nasekáme na jemné kousky. V kastrolu dusíme víno s octem a nasekanou šalotkou tak dlouho, dokud se nám tekutina nezredukuje na polovinu. Na páře, která vzniká dušením šalotky ve víně a octu, asi tři minuty spařujeme chřest, který po spaření ochladíme ponořením do studené vody. Z ochlazeného chřestu svážeme svazečky po několika výhoncích. Každý svazek chřestu obalíme plátkem slaniny a ochutíme solí a pepřem a dáme na 5 minut péci k lososovým filetům. Když jsou filety i svazečky chřestu opečené, podáváme pokrm teplý, na vyhřátých talířích tak, že na urovnané plátky ryby upravíme chřestové svazečky, které přelijeme estragonovou omáčkou.
  3. Omáčka:
  4. Zredukovanou tekutinu propasírujeme do porcelánové misky, kterou dáme do vodní lázně a ve vodní lázni do ní vmícháme žloutky. Mícháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Po zhoustnutí omáčky do ní přimícháme po kapkách rozpuštěné máslo, sekaný estragon, petržel, sůl, pepř a směs Koření pěti vůní.