Pečený chřest s lososem a estragonovou omáčkou
Ingredience
Chřest zelený |
0.5 kg |
Losos - filety |
600 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Šťáva citrónová |
2 polévková lžíce |
Estragon |
1 polévková lžíce |
Koření pěti vůní |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
200 g |
Ocet vinný |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Víno bílé |
200 ml |
Slanina vepřová |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do trouby předehřáté na 200°C dáme péct plátky lososa,
- které jsme pokapali citrónovou šťávou. Chřest oloupeme, šalotku nasekáme na jemné kousky. V kastrolu dusíme víno s octem a nasekanou šalotkou tak dlouho, dokud se nám tekutina nezredukuje na polovinu. Na páře, která vzniká dušením šalotky ve víně a octu, asi tři minuty spařujeme chřest, který po spaření ochladíme ponořením do studené vody. Z ochlazeného chřestu svážeme svazečky po několika výhoncích. Každý svazek chřestu obalíme plátkem slaniny a ochutíme solí a pepřem a dáme na 5 minut péci k lososovým filetům. Když jsou filety i svazečky chřestu opečené, podáváme pokrm teplý, na vyhřátých talířích tak, že na urovnané plátky ryby upravíme chřestové svazečky, které přelijeme estragonovou omáčkou.
- Omáčka:
- Zredukovanou tekutinu propasírujeme do porcelánové misky, kterou dáme do vodní lázně a ve vodní lázni do ní vmícháme žloutky. Mícháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Po zhoustnutí omáčky do ní přimícháme po kapkách rozpuštěné máslo, sekaný estragon, petržel, sůl, pepř a směs Koření pěti vůní.